VİDEO OYUNLARI NASIL YAPILIYOR?

Video Oyunları Nasıl Yapılıyor?
Hepimizin hayatında dokunan video oyunları kimi için vazgeçilmez kimi için sadece bir hobi. Bazen içerisinde saatlerimizi, günlerimizi harcadığımız video oyunların nasıl yapıldığını merak ediyorsan doğru yerdesin!

Pipeline'dan Başlayan Oyun Geliştirme Süreci: Pipeline Nedir?

Oyun geliştirme pipelineı konseptten tamamlamaya kadar bir video oyunu oluşturma sürecidir. Pipeline aynı zamanda oyun geliştirme zaman çizelgesini ve bütçesini yönetmeye yardımcı olarak verimsizlikleri de azaltır. Pipeline, projeler ve stüdyolar arasında farklılık gösterse de, ister bir AAA, ister bağımsız veya mobil oyun üzerinde çalışıyor olun, süreç oldukça benzerdir.

Teoride kulağa harika gelen şeyler gerçekte o kadar iyi çalışmayabilir. Bu nedenle pipeline doğrusal bir süreç değildir. Çalışma, yaratıcı onaylar için gönderilmelidir ve genellikle revizyonlar için geri gönderilebilir. Pipeline, revizyonları ve rota değişikliklerini hesaba katacak kadar esnek olmalıdır.



Oyun Geliştirmenin Üç Aşaması

Video oyunu geliştirme tipik olarak 3 aşamaya ayrılır: yapım öncesi, yapım ve yapım sonrası.

Yapım Öncesi

Her projenin başladığı yer burasıdır. Esasen, ön prodüksiyon oyunun ne hakkında olduğunu, neden yapılması gerektiğini ve onu yapmak için ne gerektiğini tanımlar. Hayata geçirmek istediğiniz bir oyun türü, hikaye için harika bir fikriniz olabilir veya belirli bir teknoloji türünü (ör. VR veya konsol) kullanan bir oyun oluşturmak isteyebilirsiniz. Ön prodüksiyonda, aşağıdaki gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız:
  • Oyun ne hakkında?
  • Kullanıcı kim?
  • Bunun için bir pazar var mı? Rekabet nasıl?
  • Hangi platformda yayınlanacak?
  • Nasıl para kazanılacak? Bir platformda mı satılacak yoksa oyun içi satın alımlarla ücretsiz mi oynanacak?
  • Geliştirmek ne kadar sürer?
  • Hangi personel ve kaynakları gerektirecek?
  • Tahmini bütçe nedir?
Bu aşama, proje türüne, mevcut kaynaklara ve finansmana bağlı olarak bir hafta ile bir yıl arasında sürebilir ve genellikle toplam üretim süresinin %20'sini alır. Bu noktada ekip oldukça küçüktür. Bir yapımcı, programcı/lar, bir konsept sanatçısı olabilir (ya da tek kişilik bir operasyonsanız, çoğunu siz yapacaksınız). Bir video oyunu yapımcısı, projenin ticari yönünü, özellikle de finansalları ele alır. Ürünü satmak için bütçeyi yönetir ve pazarlama stratejileri geliştirirler. Bir konsept sanatçısı, sanat eseri ve eskizler geliştirerek projenin tonunu erkenden belirler. Bu ilk görseller oyunun dilini oluşturmaya yardımcı olur ve proje üzerinde çalışan herkese genel görünüm ve his için görsel bir kılavuz sunar.

Bu ön üretim aşamasında toplanan bilgiler, Oyun Tasarım Belgesinin temelini oluşturur.




Oyun Tasarım Belgesi (GDD)

Bir Oyun Tasarım Belgesi (GDD) aslında oyunun kuzey yıldızıdır. Herkesin anlamasına ve projenin daha büyük vizyonunu benimsemesine yardımcı olan yaşayan bir belgedir.

GDD şunları içerir: fikir veya kavram, tür, hikaye ve karakterler, temel oyun mekaniği, oynanış, seviye ve dünya tasarımı, sanat veya eskizler, para kazanma stratejisi. GDD, üretim boyunca sürekli olarak güncellenir ve iyileştirilir. Bunun nedeni teknik veya finansal kısıtlamalar olabilir veya işlerin başlangıçta umduğunuz gibi görünmediğini, oynamadığını veya çalışmadığını fark etmeniz olabilir.

GDD organize olmanızı sağlar, potansiyel riskleri belirlemenize yardımcı olur ve projenizi hayata geçirmek için kimi işe almanız/dış kaynak kullanmanız gerekebileceğini önceden görmenizi sağlar. Oyun fikriniz oldukça basit görünebilir, ancak bir GDD'de ortaya koyduğunuzda, projenizin ne kadar büyük ve kaynak ağırlıklı olduğunu yakında fark edebilirsiniz. Bir planı olmayan projelerin zaman ve bütçe üzerinde çalışması çok daha olasıdır.

GDD'ye sahip olmanın bir başka nedeni de oyununuzu geliştirmenize ve finanse etmenize yardımcı olmaktır. Potansiyel yatırımcılar, yatırım yapmadan önce sağlam bir plan görmek isteyeceklerdir. Son olarak, GDD, ürününüzü piyasaya sürülmeye hazır olduğunda pazarlamanıza yardımcı olacaktır.


Prototipleme

Bir video oyunu prototipi, işlevselliği, kullanıcı deneyimini, oynanışı, mekaniği ve sanat yönünü kontrol eden ham bir testtir. Prototipleme, oyun fikrinin işe yarayıp yaramayacağını ve peşinden gitmeye değer olup olmadığını test etmek için üretim öncesi yapılır. Birçok fikir bu aşamayı geçemez. Ekip, teorileri test etmek ve bir oyunun veya bir dizi sistemin nüanslarının çoğunu hızlı, kolay ve uygun maliyetli bir şekilde çözmek için genellikle kağıt tasarımlarla başlar.

Fikirler, psikoloji, teoriler ve diğer derin düşünme metaforları önemli olsa da şu ana kadar sadece kafanızda veya kağıt üzerinde tasarım yapabilirsiniz. Çoğu oyun fikrine bir an önce dokunulmalı, hissedilmeli, oynanmalı ve test edilmelidir.

Amaç, fikirlerinizin gerçekten işe yarayıp yaramadığını ve oyunun umduğunuz kadar eğlenceli olup olmadığını test etmek için bir prototipi en kısa sürede çalıştırmaktır. Prototipleme, projenizin tüm gidişatını potansiyel olarak değiştirebilecek beklenmedik zorlukları da ortaya çıkarabilir. Başkalarının da prototipinizi test etmesi önemlidir, çünkü sizin için aşikar olan şeyler başkaları için olmayabilir.

Yer tutucu varlıklar (placeholder assets) zamandan ve paradan tasarruf etmek için kullanılır. Bu düşük kaliteli varlıklar, erken test aşamasında silahlar ve aksesuarlar gibi şeylerin yerine geçer ve onaylanırsa daha sonra nihai, yüksek kaliteli sürümlerle değiştirilir. Yer tutucu varlıkları (placeholder asset), oyun geliştirme yazılımında çevrimiçi olarak ücretsiz olarak satın alınabilir veya bulunabilir. Genellikle oldukça basit şekillerdir, ancak biraz daha gelişmiş olabilirler.




Üretim

Üretim, pipelineın en uzun aşamasıdır. 1 ila 4 yıl arasında değişen üretim, oyunun gerçekten şekillenmeye başladığı yerdir. Hikaye rafine edilir, assetler, varlıklar (karakterler, yaratıklar, aksesuarlar ve ortamlar) oluşturulur, oyun kuralları belirlenir, seviyeler ve dünyalar inşa edilir, kod yazılır ve çok daha fazlası! Bununla birlikte, ilk fikirler gerçekte her zaman o kadar iyi tercüme edilmez, bu nedenle iş yapılırken oyun sürekli olarak test edilir ve geliştirilir.

Küçük ekiplerin birden fazla rol üstlenmesi gerekeceğini, oysa daha büyük bir stüdyonun çoğu bir alanda uzmanlaşmış daha fazla personele sahip olacağını akılda tutarak, oyun prodüksiyonunun önemli kilometre taşlarına ve bazı önemli video oyunu geliştirme işlerine bir göz atalım.


Üretim kilometre taşları

Oyun geliştirme süreci boyunca ulaşılması gereken çok sayıda dönüm noktası vardır.

Prototip

Bu, oyunun ilk testidir (prodüksiyon öncesi aşamada gerçekleşir ve yukarıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır). Bazı oyunlar bu aşamayı asla geçemeyebilir.

İlk Oynanabilirlik

İlk oynanabilir, görünüm ve oynanış hakkında çok daha iyi bir fikir verir. Henüz nihai olmaktan uzak olsa da yer tutucular daha kaliteli varlıklarla değiştirilir ve sanat eserleri eklenir.

Dikey Dilim

Dikey dilim (vertical slice), oyununuzu stüdyolara veya yatırımcılara tanıtmak için kullanılabilecek tamamen oynanabilir bir örnektir. Sadece birkaç dakikadan yarım saate kadar değişen dikey bir dilim, oyununuzun ilk elden deneyimini sağlar.

Pre-alpha

İçeriğin büyük bir kısmı alfa öncesi aşamada geliştirilir. Oyun geliştirmenin bu noktasında, bazı büyük kararlar alınması gerekecek. İçerik kesilebilir veya oynanabilirliği iyileştirmek için yeni öğelerin eklenmesi gerekebilir.

Alfa

Bu aşamada oyuna özelliklerin tümü eklendi ve oyun baştan sona tamamen oynanabilir. Sanat varlıkları gibi bazı öğelerin hala eklenmesi gerekebilir, ancak kontroller ve işlevsellik düzgün çalışıyor olmalıdır. QA test uzmanları, her şeyin sorunsuz bir şekilde çalıştığından emin olacak ve hataları takıma geri bildirecektir.

Beta

Bu noktada tüm içerik ve varlıklar entegre edilir ve ekibin yeni işlevler veya özellikler eklemek yerine optimizasyona odaklanması gerekir.

Gold Master

Oyun bitmiştir ve yayınevine gönderilmeye ve halka açılmaya hazır.



Oyun Geliştirme Rolleri

Oyun geliştirici rolleri, stüdyonun boyutuna ve türüne göre değişir. Bunlar, bulacağınız ortak pozisyonlardan bazılarıdır.

Proje Müdürü

Proje yöneticisi, oyun geliştirme sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini, kilometre taşlarının karşılanmasını, risklerin tahmin edilmesini/hafifletilmesini ve ekip üyelerinin yapmaları gerekeni yapmasını sağlar. Genellikle geliştirme ve tasarım ekipleri ve yöneticiler arasındaki iletişimin merkezidirler. Proje yöneticileri son derece organizedir ve mükemmel iletişim ve insan becerilerine sahip olmalıdır.

Oyun Geliştiricileri ve Programcıları

Oyun programcıları, tamamen oynanabilir oyunlar oluşturmak için tasarım kavramlarını koda dönüştürerek oyunların geliştirilmesine yardımcı olur.

Programcılar genellikle güçlü bir programlama geçmişine sahip yazılım mühendisleri veya bilgisayar bilimcileridir ve ayrıca fikirleri etkileşimli görsellere ve seslere başarılı bir şekilde kodlamak için yaratıcılık, matematik becerileri ve sabrın birleşimidir. Oyunun sorunsuz çalışmasını sağlarlar.

Programlamanın birçok farklı yönü vardır: oyun için özelleştirilmiş temel motor oluşturma, komut dosyası işlevleri, olaylar, etkileşimler fizik oluşturma (örneğin uzayda geçen bir oyunda yerçekimi farklılıkları), 3D grafik işlemeleri geliştirme ve değiştirme, rakiplerde yapay zeka simülasyonu, ses efektleri, müzik ve seslendirme ekleme, oyun mantığı ve mekaniğinin uygulanması, kullanıcı arayüzünün oluşturulması ve çok daha fazlası.



Oyun Tasarımcıları

Bir oyun tasarımcısı, oyunun yaratıcı sürücüsüdür ve genellikle yazar, programcı ve sanatçı arasında, biraz programlama bilgisine sahip bir melezdir.

Oyun tasarımı pipeline bölümü, diğer karakterler, kullanıcılar veya nesnelerle etkileşimi yönlendiren ilgi çekici hikayeler, karakterler, hedefler, kurallar ve zorluklar yaratmayı içerir.

Tasarımcılar şunlardan sorumlu olabilir: hikaye, karakter arka hikayeleri ve diyalog geliştirme, oynanışı, kuralları ve puanlama sistemini geliştirme, zorluk seviyesinin belirlenmesi, bina ortamları, çıkıntılar, engeller ve nesneler, seviye ve dünya tasarımı, programlama/komut dosyası oluşturma, dijital düzenleme ve çok daha fazlası.

Seviye Tasarımcıları

Bir video oyunu seviyesi tasarımcısı, ilginç ve eğlenceli seviyeler oluşturmaktan sorumludur. Görevleri, karışıklık olasılığını azaltırken, oyuncuyu oyunda ilerlemeye ve hedefine veya görevine ulaşmaya odaklamaktır. Oyunlar eskisinden çok daha karmaşık olduğu için, daha büyük stüdyolarda sadece seviye tasarımına adanmış oyun tasarımcıları bulmak yaygındır.

Oyunun türüne ve gerçek olaylara dayalı olup olmadığına bağlı olarak, seviyenin gerçekçi ve inandırıcı olmasını sağlamak için belirli bir tarih dönemi hakkında her şeyi öğrenmeleri ve gerçek yerleri araştırmaları gerekebilir. Oyun bir kitaptan veya filmden uyarlanmışsa, orijinali okumaları/izlemeleri ve ipuçlarını aramaları gerekir. Dünya tamamen kurguysa, yaratıcılıklarını kullanmaları ve sağlanan konsept sanatından ilham almaları gerekir.

Daha sonra bir seviye düzenleyici (seviyeleri ve haritaları tasarlamak için kullanılan yazılım) kullanarak seviyeleri, aşamaları veya görevleri oluştururlar. Görevleri ayrıca başlangıç ​​ve çıkış konumlarını planlamak, tünellerin ve gizli geçitlerin nerede olacağını belirlemek, etkileşimlerin veya diyalogun gerçekleşeceği yerler, canavar yumurtlama noktaları, belirli eylemlerin gerçekleşeceği tetik noktaları ve çok daha fazlasını içerebilir.

Seviye tasarımcıları, oyuncuların sınırların dışına çıkması veya takılması ve dışarı çıkamaması gibi hataları tespit etmek ve düzeltmekten sorumludur. Oyuncu, dünyalarla beklenmedik şekillerde etkileşime girebilir ve geliştirme sırasında fark edilmeyen hataları ortaya çıkarabilir. Seviye, nihai hale gelmeden önce muhtemelen birkaç versiyon görecektir.



Oyun Sanatçıları

Oyun sanatçıları arasında konsept sanatçıları, animatörler, 3D modelleyiciler ve FX sanatçıları yer alabilir. Bu grup oyuna renk, hareket ve hayat getirmekten sorumludur. (Ayrıca bakınız: Game Art VS Game Design: Aralarındaki Fark Nedir?)

Bir konsept sanatçısı, ilk görünümü tasarlarken, tipik olarak 2D, üretim öncesi sırasında çoğunlukla aktif olsa da, yeni öğeler eklenirse veya oyunun seyri değişirse oyun geliştirme sürecinde daha sonra tekrar getirilebilir.

Bir 3D konsept sanatçısı (aynı sanatçı olabilir), 3D aksesuarlar, assetler, varlıklar ve ortamlar oluşturmak için ZBrush, Maya ve Photoshop gibi dijital heykel yazılımlarını kullanır. Ayrıca dokular ve detaylar eklerler.

3D Modelleme Sanatçıları

3D modelleme sanatçıları daha sonra gerektiği gibi dokulandırılabilen ve canlandırılabilen insan, nesne, aksesuar, silah ve ortam modelleri oluşturur. Modelcilerin, özellikle gerçek nesneleri kopyalıyorlarsa (örn. AK-47, Eyfel Kulesi gibi) yüksek kaliteli referans malzemeleri nasıl toplayacaklarını ve kullanacaklarını bilmeleri gerekir.

Model sanatçıları, oluşturdukları nesnelerin fotoğraflarını veya nesne çok daha büyükse ve havadan bir görünüme ihtiyaç duyuyorsa drone'ları kullanabilir. Oyun tamamen fantezi ise, konsept sanatına başvurmaları ve yeni ve benzersiz bir şey bulmak için hayal güçlerini kullanmaları gerekecek.


Oyun Animatörleri

Oyun animatörleri karakterlere, nesnelere ve ortamlara inandırıcı hareket katarak derinlik ve gerçekçilik katar. Hikaye tahtaları oluşturacaklar ve oyunun hikayesiyle uyumlu önemli animasyon sahnelerinin haritasını çıkaracaklar.

Animatörlerin genellikle çok sayıda araştırma yapması gerekir (örneğin, hayvan temelli bir oyun üzerinde çalışıyorlarsa hayvanların nasıl davrandığını ve başkalarıyla etkileşime girdiğini gözlemlemek). Hareket yakalama verileri, daha gerçekçi animasyonlar oluşturmaya yardımcı olmak için de kullanılabilir.


FX Sanatçıları

FX sanatçıları, patlamalar, duman, yangın ve sıvı simülasyonları gibi çarpıcı efektler ve yağmur, şimşek, kar fırtınası gibi hava olayları ekleyerek oyunculara daha sürükleyici ve eğlenceli bir deneyim sunar.

Game FX sanatçıları, Houdini FX veya Maya gibi yazılımları kullanma eğilimindedir, ancak Unity veya Unreal Engine 4 gibi oyun motorları bilgisine de sahip olmalıdır.

Ses Mühendisleri / Ses Tasarımcıları / Besteciler

Ses uzmanları gerçekçi ses efektleri geliştirir, karakterler arasındaki dış ses/diyalogları kaydeder ve oyuncuların ruh halini belirleyen, gerilim veya sesli ipuçları ekleyerek (örneğin açılış müziği, menü duraklatma müziği, bir zaferi işaretleme gibi) film müzikleri oluşturur.

QA (Kalite Güvencesi) / Video Oyunu Test Kullanıcıları

Video oyunu testleri oyun geliştirme sürecinde çok önemlidir. Bu kişiler oyunları test eder, hata arar ve oyunun sorunsuz çalışmasını ve oyuncular için talimatların net olmasını sağlar. Bazen hata sayfası olarak bilinen şeydeki hataları geliştirici ekibine bildirirler.

Ek roller

Yukarıda belirtilen oyun geliştirme rollerinin yanı sıra, daha büyük stüdyolar, ek uzman getirme kapasitesine sahip olabilir: görev tasarımcıları, savaş tasarımcıları, yazarlar, tercümanlar, pazarlamacılar...



Üretim sonrası

Üretim tamamlandıktan ve oyun gönderildikten sonra, oyun geliştirme süreci, bazı ekip üyelerinin bakıma (hataları düzeltme, yama oluşturma), bonus veya indirilebilir içerik (DLC) oluşturmaya bırakılmasıyla devam eder. Diğerleri devam filmine veya bir sonraki projeye geçebilir.

Neyin işe yarayıp yaramadığını tartışmak ve bir dahaki sefere neyin daha iyi yapılabileceğini belirlemek için bilgi alınabilir. Tüm tasarım dokümanları, varlıkları ve kodu, gelecekte ihtiyaç duyulması durumunda kesinleştirilir, toplanır ve saklanır. 

Video oyunları yapmak istiyorsanız, oyun geliştirme sürecini anlamak çok önemlidir. Herkesin işini nasıl yapacağınızı bilmenize gerek yok, ancak işinizin onların işlerini nasıl etkilediğini ve kullanılabilir işleri üretimin bir sonraki aşamasına nasıl devredeceğinizi bilmeniz gerekecek. Her büyük stüdyo bir video oyunu prodüksiyon programı kullandığından, sürecin anlaşılması sizi daha fazla istihdam edilebilir hale getirecektir.

Kaynak: CGS