GAME ART VS GAME DESİGN: ARALARINDAKİ FARK NEDİR?

Game Art VS Game Design: Aralarındaki Fark Nedir?

Video oyunlarını çok seviyorum ve ben de bu dünyanın parçası olmak istiyorum diyenler buraya! Anima Okul yeni eğitim dönemimizde Game Design ve Game Artist eğitimlerine kaydolarak hayatında yeni levela geçebilirsin. Hangisini seçeceğini bilmiyorsan ya da farklarını bilmiyorsan öğrenmek için sizin için hazırladığımız yazımızı mutlaka okuyun!

Temel olarak, Game Design ve Game Art, nihai bir ürünü yani oyunu etkileyen farklı bilgi ve becerilere sahip farklı rollerdir. Ancak aynı zamanda iyi bir ürün yaratmak için tüm ekipler birlikte çalışmalıdır.


Game Artist Nedir?

Game Art ya da oyun sanatı, yaratıcılık, hayal gücü, canlandırma, çekicilik gibi birçok konuyu içeren karmaşık bir alandır. Oyun sanatçıları, genel ürünün görsel etkisini ve içerik öğelerini oluşturan grafik sanatçılarıdır, her projede öğelerin nasıl görüneceğini öngörürler. Modelleme, karakter ve çevre tasarımları, texture gibi konular bir sanatçının, Game Artistin sorumluluklarındandır.

Sanatsal yaratıcılıklarını, karakterlerin, ortamların ve diğer varlıkların ön tasarımları için eskizler oluşturmak için kullanırlar. Bu eskizler amaçlanan mesaja, sanat stiline ve türe uygun olmalıdır. Bu eskizleri veya kavramları 2D veya 3D grafiklere dönüştürmeleri gerekiyor. Genellikle bir baş sanatçının yönetimi altında çalışırlar. Bu da tüm projenin belirli bir sanatsal vizyonunu geliştirmekten sorumlu olan en deneyimli uzmandır.

Ayrıca ürün paketleme, promosyon malzemeleri ve web siteleri için sanat eserleri oluşturabilirler. Bazı Game Artistler insan figürleri, karakter tasarımında, bazıları bina ve manzaralarda ve bazıları da 3D nesneler için dokularda (texture) uzmanlaşıyor.


Game Design Nedir?

Game Design ya da oyun tasarımı ise içerik oluşturmayı da içeren çok amaçlı bir alandır; görseller, kurallar ve seviyelere kadar. Oyunun görünümü, hedef kitlenin oyun deneyimlerine dayanan başarısının belirleyici faktörlerinden biridir. Bir oyun tasarımcısı, belirli bir stüdyo veya projenin uzmanlığına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak bir yönetici, bir anlatıcı, bir matematikçinin işlevlerini birleştirebilir. Bir oyunun mekaniğini anlar, yaratılış sürecini ve zamanlamasını kontrol eder.

Bir oyun tasarımcısının kilit rolü, oyunun işleyeceği kuralları bulmak ve bunları mümkün olduğunca ilginç hale getirmektir. Sonra da görevleri, uygulanabilir tüm fikirleri ekibin geri kalanına iletmektir ve tercihen herkesin kafasında aynı resim olacak şekilde.

Oyuncunun neyi yapıp neyi yapamayacağına, düşmanların nasıl davranacağına, yolunda hangi engellerin olacağına ve kullanıcıların ne tür bir nihai deneyim elde edeceğine genellikle tasarımcılar karar verir.

Buraya kadar gelip hala kafanda soru işaretleri varsa o zaman tarihin en eski ve en bilinen oyunlardan biriyle konuyu açıklayalım; satranç ile!

 

Oyun Tasarımı Yapmak

Oyunlar her zaman bir konsept veya fikirden ilham alan tasarımla başlar. Satrancın amacı, savaşın ve toprakların kontrolünü simüle etmektir. Satranç, genç hükümdarlara, birlik hareketleri söz konusu olduğunda risk ve ödülü nasıl yeterince değerlendireceklerini öğretmek için bir ders olarak kullanıldı. Bu kavramlar, tasarımcı tarafından kararlaştırılan satranç kurallarıyla uygulanıp ve sağlamlaştırılmıştır.

Prototipi görsel olarak test etmek için tasarımcı, karelerden oluşan bir oyun tahtası ve oyun alanının kontrolü için karşı karşıya gelecek iki zıt renk kullanır. Parçaların her birini adıyla ve bu parçanın nasıl etkileştiğini tanımlar bu da her parçanın tahta boyunca nasıl hareket ettiğini açıklar. Amaç, oyunun sonuna ulaşmak için yüzlerce karmaşık yolla basit bir hedef oluşturmaktı. Bu da askeri birlik konuşlandırma taktiklerinin zihinsel temsiliydi.

Bir tasarımcının rolü, Oyun Tasarımı ile Oyun Sanatı arasındaki farkı birbirine bağlayarak takıma bir birlik duygusu getirmeye yardımcı olmaktır. Yani sanat ve programlama ekipleriyle organik olarak uyum sağlayabilmek. Ancak tasarımcı, sanat veya programlama konusunda uzmanlığa sahip olmayabilir. Bir tasarımcı, tasarım ilkelerini mümkün olduğu kadar etkili bir şekilde uygulayabilmesi için her ikisini de anlayabilir. Nasıl canlandırılacağını bilmeleri için oyunun tasarım ilkelerini sanatçılara iletir veya bir karakter modelleyebilir. Tasarımcı, oyun tasarım ilkelerini programcıya iletebilir, böylece programcı bu karakterlerin (taşların) temelini (satranç tahtası) ve amacını oluşturabilir. Tasarım işlerinde, özelden (seviye tasarımı) oyunun tüm alanını denetlemeye (ekonomi veya para kazanma tasarımı) kadar çok sayıda çeşitlilik vardır.


Game Art

Artık bazı parçalarımız ve kurallar içeren bir tahta fikrimiz var. Ancak her bir parçanın ve tahtanın fiziksel temsili henüz mevcut değil, sadece bir prototip tasarımımız var. Game Artistin devreye girdiği yer işte burasıdır.

Sanatçı, oyunun görünümünü oluşturmak için oyunun tasarımını kılavuz olarak kullanır. Bu bilgiyi kullanarak, parçaların her birinin fiziksel temsillerini oluşturur. Rakip taraflar birbirinden farklı olmalı ve her iki taraftaki parçaların her biri birbirinden kolayca ayırt edilmelidir. Sanatçı daha sonra tasarımcı tarafından oluşturulan prototipi, oyuncunun her bir parçasının tanımlanmış hareketini kolaylaştıran bir oyun tahtası alır ve iki karşıt tarafı görsel olarak bir araya getirerek görsel olarak çekici bir paket oluşturur. Örneğin, satrançtaki atlar, at sırtında binen süvari şövalyelerini temsil eder ve böylece şövalye parçasının görünümünü oluşturur.

Sanatçı, görsel olarak çekici bir ürün sunmaktan sorumludur. Yine de neyin görsel olarak çekici olduğuna kim karar veriyor ve bu da sanatçının tam kontrole sahip olduğu anlamına mı geliyor? Pek değil. Sanatçı, günün sonunda tasarımcılar ve programcılarla yani diğer departmanlarla birlikte işbirliği yapar. Sanatın oyuna dahil edilmesi, doğal olarak kendi tasarım türünü de gerektiren kendi araçları olan bir hat gerektirir. 


Oyun Programlama

Oyun sektöründe en bilinen iş kollarından biri de matematiksel ve pratik uygulamaların bir oyuna dönüştürüldüğü programlamadır. Satrançta değerli mekanikler eklediğinizde ne olur? Ya her parçaya Sağlık veya Dayanıklılık çubukları ya da her parçanın verdiği hasarları eklesek? Programlama rollerine özgü özel, ayrıntılı bir tasarım konseptine sahiptir. Programcılar oyundaki malzemeleri ve araçları oluşturan mühendislerdir, her parçanın etkinliğinin değerlerini belirler.

Oyun Tasarımı ve Oyun Sanatı arasındaki farkın basit ve hızlı açıklaması: Oyun tasarımcıları teoriyi, oyun sanatçısı oyunun estetiğini anlar. Birlikte, insanların yıllarca hatırlayacağı dengeli ve güzel bir proje yaratabilirler. Bugüne kadar, satranç hala rekabetçi bir şekilde oynanıyor ve satranç dünyadaki çeşitli kültürlerden gelen farklı versiyonlarla binlerce yaşında.


Game Art ve Game Design alanlarına alt yapı bilgisi olmadan kendinizi geliştirebilir oyun dünyasına adım atabilirsiniz. Anima Okul'da da oyun dünyasına sizi hazırladığımızı unutmayın! Game Art veya Game Design alanlarında kendinizi donattıktan, portfolyonuzu oluşturduktan sonra oyun şirketlerinde veya freelance olarak da çalışabilirsiniz.

Kaynak: MBN | AIE