NETFLİX YAPIMI "KLAUS" EKİBİNDE YER ALAN "TUĞRUL TİRYAKİ" İLE SÖYLEŞİ

Netflix Yapımı "Klaus" Ekibinde Yer Alan "Tuğrul Tiryaki" ile Söyleşi

Bize biraz kendinizden ve bugüne kadar dahil olduğunuz projelerden bahseder misiniz?

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film Animasyon Bölümü’nden mezun oldum. Mezun olduktan sonra Düşyeri Çizgi Film Stüdyosu’nda 3D Animatör olarak çalışmaya başladım. Sonrasında aynı şirkette iki projede yönetmenlik yaptım. Şirketten ayrıldıktan sonra tamamen geleneksel animasyona yöneldim ve demo oluşturmak için çalışmalar yaptım. Bu çalışmaların sonucunda Klaus projesinde yer alma şansını elde ettim. 2 seneye yakın bir süre boyunca Klaus’da geleneksel animatör olarak çalıştım. Şu anda Warner Bros’un Green Eggs and Ham dizisinde animatör olarak çalışıyorum.

 

Sizi bu alana çeken şey ne oldu?

Daha henüz çocukken görsel sanatlara yoğun bir ilgi duyuyordum. Bu ilginin sonucunda erken yaşta çizim yapmaya başladım. Tom ve Jerry ve Looney Tunes gibi çizgi filmlerin bende bıraktığı derin etkiyle çizime duyduğum ilgi çizgi film sevgisine dönüştü. Çizgi film eğitimi almak bu ilgi ve sevginin profesyonel bir uğraşa dönüşmesini sağladı.


Neden 2D animasyon?

Öncelikle belirtmek isterim ki bana göre animasyon teknikleri arasında herhangi bir hiyerarşi yok. Öncelikli olan projenin niteliği. Farklı stiller animasyon sanatçısına farklı estetik imkanlar sunabilir. Ancak benim kişisel olarak geleneksel animasyona odaklanmamın nedeni, bu animasyon stilinin temelini çizgiselliğin oluşturması. Çizgi ile bir karaktere can vermenin büyüleyici bir tarafı olduğu düşünüyorum.  
 


Kullanmayı tercih ettiğiniz programlar neler?

İlk önce ışıklı masada çizerek başladım. Uzun bir süre Tv Paint kullandım. Klaus ile birlikte Toon Boom Harmony kullanmaya başladım. Şu an hala bu programla çalışmayı sürdüyorum.

 

Biraz Klaus’tan bahseder misiniz?

Geleneksel animasyon filmi olan Klaus'ta amaçlanan şey, 3D filmlere bir alternatif olarak geleneksel animasyona dönmek değil, 2D animasyonun eski dönemindeki eksikliklerini yeni tekniklerle çözümlemek ve 2D'yi ileri taşımak. Filmin yaratıcısı ve hikayenin yazarı Sergio Pablos’a göre eski 2D filmlerdeki en büyük sorun karakterle backgroundun tam olarak birbirine uymaması. Klaus’ta ışığın ele alınış şekli ve karakterler ile backgroundun bütünleşmesi bu sorunu çözen ve geleneksel animasyonun güncellenmesi sağlayan bir imkan yarattı. Klaus hem çok sıcak bir hikayesi olan hem geleneksel animasyonu teknik ve estetik anlamda bir adım ileri taşıyan önemli bir film. Ayrıca bu film sayesinde 2D animasyonun tekrar önem kazanacağı inancındayım.


Klaus’ta sizi en çok zorlayan noktalar neler oldu?

Klaus, ilk trailerını izlediğim andan itibaren çok sevdiğim bir proje oldu. İçinde yer aldığım için kendimi şanslı ve mutlu hissediyorum. Bu film ilk 2D tecrübemdi. Bu nedenle başlarda epey zorlandım. Ancak daha sonra 2D çalışma disiplinine uyum gösterdim. Ayrıca Sergio Pablos’un yüksek beklentilerini karşılamak zaman zaman animatörlerde stres yaratıyordu. Bazen aynı sahneyi defalarca yapmak moral bozucu olabiliyordu. Mükemmele yakın animasyon yapmak tüm hafta boyunca saatlerce yoğun bir çalışmayı gerektiriyordu. İyi filmlerin ancak stres altında yoğun çalışma ile yapıldığını tecrübe yoluyla anlamış oldum.


2D’ye yönelmek isteyenlere vermek istediğiniz bir mesaj var mı? Bu alana geçmek ya da bu alanda kendini geliştirmek isteyenlere neler önerirsiniz?

2D’nin diğer stillerden farkı, animasyon bilgisinin yanı sıra iyi derecede çizim beceresi gerektirmesi. O nedenle 2D animasyona yönelecek kişilere önerim çizim becerilerini olabildiğince geliştirmeleri. Ayrıca bol bol animasyon pratiği yapmaları bu alanda gelişmelerine önemli bir katkı sağlayacaktır. Son olarak doğru kaynakların önemini vurgulamak isterim. Eric Goldberg’in Charachter Animation Crash Course ve Preston Blair’in Cartoon Animation adlı kitaplarını bu alana ilgi duyan herkese tavsiye ederim.