3D ANİMASYON FİLM YAPIM EĞİTİMİ İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZİ ÖĞRENİN!

3D Animasyon Film Yapım Eğitimi ile İlgili Merak Ettiklerinizi Öğrenin!
Öğrenmeyi öğrenmeye hazır mısınız? Anima Okul Kurucu Ortağı ve eğitmeni Sezgin Öztürk ile animasyon film yapımıyla ilgili kısa bir sohbet gerçekleştirdik. 3D Animasyon Film Yapım eğitimimizle ilgili en çok sorulan "Bu alanda iş olanakları neler? Sıfırdan başlayarak yapabilir miyim? Filmler nasıl yapılıyor? Yurt dışı ve içi imkanlar neler?" gibi soruları sizler için cevapladık! Animasyon öğrenmek, animasyon filmi yapmak, Pixar'da çalışmak, animasyon sektörüne girmek istiyor ve hala kafanızda soru işaretleri dolanıyorsa röportajımızı mutlaka okuyun!

Unutmayın; 9 ay eğitim 3 ay staj yapacağınız 3D Animasyon Film Yapım eğitimimiz 11 Ekim'de başlayacak!

Animasyon film yapmak nasıl ilerliyor, ne kadar sürüyor?

Nasıl bir film yapılacağına göre değişiyor. 2D mi yoksa 3D film mi yapmak istiyorsun gibi. Normal bir filme başladığında karakterler tasarlanır sonra modelleme aşamasında modellemesi, textureları yapılır. Daha sonra aynı şekilde ilerleyen görsel geliştirme departmanı environmentı yapmaya başlar. Onlar da bitirince asset tarafı, rigler yapılır. Böylelikle asset tarafında her şey hazırlanmış olup artık üretim tarafına geçer. O ayrı bir iş. Üretim tarafı dediğimiz ise nasıl bir film, kaç saniyelik, biraz bunları söylemeden filmlerin nasıl ne kadar yapıldığını anlatmak zor.

Projeye senaryoya göre de değişiklik gösterir. Money shot dediğimiz bir kavram vardır senaryodaki iki cümle üç aylık bir shota bile dönüşebilir. Animasyon senaryosu ile normal senaryo arasında dağlar kadar fark var. Genelde en büyük problem de bu oluyor. Normal film senaryosu yazan animasyon senaryosu yazmaya çalışıyor. Mesela bando takımı girer yazıyor diyelim. Bando takımı girdiğinde işin içine milyon tane şey giriyor, kaç karakter olacak gibi. Bu yüzden animasyon filmi planlanırken senaryoya bakmak, stilizasyonunu anlamak gerekiyor yani iki boyutlu mu olacak, iki boyutlu bir stilizasyon var mı gibi yoksa 3D animasyon mu. Bunları belirledikten sonra mekan ve karakter sayısı filmin içinde kaç kişi çalışacağını belirlemek için etken oluyor. (Daha detaylı bilgi için tıklayın: Animasyon Filmleri Nasıl Yapılıyor?)

Sıfırdan başlayarak film yapabilir miyim?

Tabii ki. Sadece biraz generalist gibi yetişmek gerekiyor. Öncelikle bu dünyayı anlamanız gerekiyor ki bu da uzun bir süreç. Mesela tek başına bir ekip gibi çalışıp festival filmleri yapanlar var özellikle 3D. Bunu hatta mesleğe çevirmiş olanlar da var, sadece animasyon filmleri yapıp festival festival geziyorlar. Orada da animasyonun kalitesinden tut süresi gibi kavramlar önemli ama genelde dört beş dakikalık animasyonlar oluyor.

Öğrenmek, kendini yetiştirmek biraz zaman alıyor bir iki yıl gibi. Eğer genel uzmanlık isteniyorsa, spesifik bir alana odaklanmak yerine her şeyi öğreneceğim deniyorsa her şeyde bir seviyeden biraz daha ileriye çıkmak gerekiyor. O da uzmanlaşma süresi bir sene sürüyor. 



Animasyonda iş imkanları neler?

Bizim Anima Okul eğitimi özelinde konuşmak gerekirse iş olanakları sadece filmle sınırlı değil. Oyun firmalarında, stock dünyasında, yurt dışına, prodüksiyon dünyasına çalışabiliyorsunuz. Prodüksiyon da reklam ve film olarak da ayrılıyor. Mesela son dönemlerde Netflix yapımlarında büyük bir artış var bu yüzden de sektörde kalifiyeli eleman açığı ortaya çıkıyor.

Pixar'da çalışmak istiyorum, yapabilir miyim?

Yapabilirsin tabii. Şöyle bir şey var, Animation Mentor’un kurucularından Bobby Beck diye bir adam var; “Bu kadar kolay olsaydı Pixar’da çalışmak, herkes Pixar’da çalışırdı” diyor. Yani biraz işi zorlamak, kaliteli iş çıkarmak, zorlamak gerekiyor. Uzmanlaştıktan sonra neden olmasın ama bunlar basamak hep.

Herkese ben şu örneği veriyorum; ilk olarak öğrenme aşamasını bitirdiğinizde dizi sektörüne girebilirsiniz. Dizi sektörü hızlanmak, farklı, kaliteli hızlı bir iş üretebilmek için iyi bir araç oluyor. Fakat dizi sektöründe iki üç sene uzmanlaştıktan sonra kaliteli bir şeyler yapmak için reklam ve filme geçmeniz gerekiyor. Onda da kaliteli bir şey yaptıktan sonra yurt dışındaki yerlere yönelebilirsiniz Pixar gibi.

Her sektörü görmek fikir sahibi olmak açısından önemli. Bir alanda uzmanlaşabilirsin ama bilmiyorum demekten ziyade nasıl yapıldığına dair fikir sahibi olup biraz da uğraşıp bir alanda uzmanlaşmak en mantıklısı.

Hangi programları bilmem gerekiyor?

Öğrenmeyi öğrenmek dediğimiz bir şey var. Problemi hızlı çözebilmek diğer önemli bir konu. Bir problemle karşılaşıyorsun ve bu problem sürekli yenileniyor. Bizim sektör biraz öyle. Sürekli aynı bildiklerinden bir şeyler gelmiyor. Burada esas seni geliştiren durum hızlı bir şekilde o problemi nasıl çözebildiğindir. Bunu geliştirdikten sonra programlar bir araç zaten. Sen hakim olduğun yerde, çalıştığın pipeline neyse ona uygun programla adapte olabiliyorsun. Pixar’a gitsen Pixar kendi programını sana anlatıyor, kendi sistemini gösteriyor adapte ediyor. Çok büyük firmalar zaten böyle, kendi sistemleri var. Esas olay yaptığın işin kalitesini görmek. Animasyon yapıyorsan çok iyi timingin çok iyi animasyonların olması gerekiyor, örneğin render göstermene gerek kalmıyor. Modele başvuruyorsan çok iyi model topolojisi yapmış olman gerekiyor, rendera başvuruyorsan tek karede ışığı, gölgeyi her şeyi çok güzel yapmış olman gerekiyor.



Bir alanda uzmanlaşmak mı gerekiyor yoksa generalist olmak mı daha iyi?

Kesinlikle bir alanda uzmanlaşmak, diğerlerinden de fikir sahibi olmak. Film yapım eğitiminin büyük avantajı bu aslında. Her şeyi görüyorlar, staj aşamasında da uzmanlaşmaya gidiyorlar. Şu anki öğrencilere baktığımızda bir kısmı modellemeyi, bir kısmı render, bir kısmı da animasyonu sevdi. Spesifik alanlarda uzmanlaşıp yurt dışına gitmek daha kolay, generalist olarak gitmek ise daha zor. Yurt dışında uzmanlaşma mantığı olduğu için alanda kim uzmansa o işi yapıyor.

Neden Anima Okul'da 3D Animasyon Film Yapım eğitimini almalıyım?

Yeni bir kariyer için öncelikle. İlk olarak üniversitelerle farkımız, bizim bu alana girme sebebimiz ve avantajımız ne onu belirteyim. Biz sektörün içinden geldiğimiz, çalışanlarımız da sektörde aktif olarak çalışıp, iş yapan insanlar olduğu için sektörün ihtiyaçlarını çok net biçimde görüp anlıyoruz, bunu meslek haline getirmek de daha kolay. Eğer bunu iş olarak istiyorlarsa hep dediğimiz bir şey var; “Hobi olarak değil de iş olarak istiyorsanız bize gelin”. "Ben bunu meslek olarak edinmek istiyorum, kendimi 6 ay ya da 1 senelik bir eğitime adapte etmek istiyorum, gözümü kararttım ve kariyerimi değiştireceğim" diyenlere kesinlikle öneriyoruz. Mezunlara baktığımızda bizim zaten networkümüz, geniş çevremiz nokta atışı yerleştirme yapmamızı sağlıyor. Meslek değiştirmek istiyorsanız, kendi işinizi sevmiyorsanız ya da çocukluktan gelen bir hayaliniz varsa, size her zaman Anima Okul’da bir yer var.