ANİMASYON FİLMLERİ NASIL YAPILIYOR?

Animasyon Filmleri Nasıl Yapılıyor?
Yediden yetmişe herkesin severek izlediği, en güzel anılarının baş kahramanı animasyon filmlerinin nasıl yapıldığını hiç merak ettiniz mi? Büyük bir emek ve büyük bir ekip çalışması gerektiren animasyon film yapım süreçlerini sizin için kısaca derledik. O zaman başlayalım!

Üretim Öncesi

Üretim öncesi ana fikrinizi geliştirdiğiniz aşamadır. Konseptinizi alırsınız, belirtirsiniz ve ardından uygulanabilir bir plana dönüşürsünüz. Hikayeniz sona erdiğinde, senaryonuzu yazarsınız ve ardından çekim sekanslarını planlarsınız. Temel olarak, ön prodüksiyonun ana bileşenleri şu temel adımlardır:
  • Beyin Fırtınası
  • Senaryo
  • Konsept Sanatı
  • Storyboard
  • Ön Görselleştirme

Beyin Fırtınası

Bu süreci anlatmak basit; mümkün olduğu kadar çok fikir yazmalısınız. Bu noktada, fikirlerden herhangi birini seçme konusunda endişelenmeyin; hazır hale getirdikten sonra listeden kolayca seçebilirsiniz. Beyin fırtanısı için kısaca şu süreçlerden geçebilirsiniz:
  • Hikayenizin ana fikrini bulma sorununuzu çözmek için ekibinizle bir araya gelirsiniz.
  • Grubunuzu, ne kadar alakasız görünse de mümkün olduğunca çok fikir üretmeye teşvik edin.
  • Şimdi, bu fikirleri gözden geçirin ve en iyilerini seçin.
  • Ardından, bu fikirleri nasıl birleştireceğiniz, geliştireceğiniz veya uygulayacağınız hakkında bir tartışma yapabilirsiniz.

İpuçları:
  • Animasyon izlemesi eğlencelidir ancak yaratması oldukça büyük bir meydan okumadır. Asıl sebep olay örgüsüdür çünkü ilgi çekici bir olay örgüsü yaratmak yaratıcılık gerektirir. Unutmayın, animasyonda nadir ve benzersiz fikirler karakterlerinize hayat katar. Karşılaşmış olabileceğiniz tanıdık fikirlerden kaçının.
  • Öne çıkan kişilik özelliklerine sahip bir ana karakter yaratın. Ayrıca, ana karakterinize onları öne çıkaracak bir hikaye sağlayın.


Senaryo

Senaryo, animasyon filminizde yer alan tüm olayların ana hatlarını oluşturur. Diyalog, ses efektleri ve müzik notası gibi tüm ses olaylarını detaylandırmaktan, hikayenizi ekranda çözmek için çok önemli olan diğer önemli ayrıntılardan bahsetmeye kadar her şeyi içerir. Ticari animasyonda bir senaryo, size hikayenizi ve planınızı ilk kez doğru bir şekilde ifade etme fırsatı sunar.

İyi yazılmış bir senaryo, fikrinizi, daha sonra onu filme almakla ilgilenebilecek muhtemel yönetmenlere veya stüdyolara 'satmanıza' yardımcı olur. Ayrıca başarılı bir çizgi filmin yürütülmesi, karakterlerini, ortamını ve hikayenin olay örgüsünü canlandıran iyi bir senaryo ile başlar. İşte bu yüzden animasyon filmlerinin senaristleri, animasyon filmlerinin sessiz şampiyonlarıdır.

Hikaye eninde sonunda bir animatörün dokunuşuyla canlanacak, ancak bu kıvılcımın doğrudan bir senarist sözlerinden gelmesi gerekiyor. Bu nedenle, animatörler güzel animasyon filmler yaratmak için övgü alırken, bu fikirlerin canlı hayal gücüne sahip senaryo yazarlarının zihninde doğup mükemmelleştiğini unutmayalım!

Senaryo yazımında başarılı olmak için bu ipuçları, yazma süreci boyunca size yardımcı olacaktır:
  • İyi olduğunuz şeylere odaklanmak yerine, üzerinde çalıştığınız hikayeden bir senarist olarak sizden ne istendiğine daha fazla odaklanmayı deneyin.
  • Filminizin uzunluğunu düşünün ve senaryonuzu kısa ve öz tutun.
  • Beklenmedik öğeler ekleyin; hedef kitlenizi şaşırtın!
  • Hedef kitlenizin dikkatini çekmek için etkili iletişim kurun.
  • Duygusal olarak bağlanın.
  • Her zaman konuşkan olmayı unutmayın.



Konsept Tasarım

Her yaratıcı çaba bir konseptle başlar. Yönetmenler veya yapım tasarımcıları bir film için fikirler bulduğunda, konsept sanatçıları bu soyut fikirleri somutlaştırmalarına yardımcı olur.

Konsept sanatı bir illüstrasyon türüdür, ancak tam olarak bir illüstrasyon değildir. İllüstrasyondan farklı olarak, konsept sanatı daha tasarım merkezlidir ve çok daha fazla fikir yinelemesi ve figürü içerir.

Kısacası konsept sanatı, film yapımcıları için film yapım süreci boyunca bir referans görevi gören sürekli bir görsel destek sunar. Ayrıca, projenizin ilerlemesini yöneticilere, müşterilere ve yatırımcılara göstermenize olanak tanır.


Storyboard

Bir storyboard, hikayenizin ve konsept sanatınızın gelişimini tamamlamanıza yardımcı olur ve animasyon sürecinizin bel kemiği olarak hizmet eder.

Storyboardlarınızı çizgi roman senaryosu şeklinde çizerek oluşturabilirsiniz. Bu süreç animasyon zaman çizelgesini görselleştirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca bir storyboard, siz ilerlerken bir referans noktası görevi gören orijinal planın görsel bir kaydını sağlar.


Ön Görselleştirme

Ön görselleştirme, filmin görsel planının tasarlanmasını içerir. Bu, esasen yönetmenin amacına hitap etmeye yardımcı olur. Film sekansları, ilgili ayrıntılarla birlikte bir dizi fotoğrafa yerleştirilir. Bu, yapımda yer alan herkesin ortak bir fikre sahip olmasına ve üretim fiilen başlamadan önce karmaşık dizilerin amacını kavramasına yardımcı olur.


Üretim

Artık tüm arka plan çalışmalarınızı yaptığınıza göre, asıl iş burada başlıyor. Üretim bu temel adımları içerebilir:
  • Layout
  • Modelleme
  • Texture
  • Aydınlatma
  • Rigging
  • Animasyon
  • Render
  • Seslendirme


Layout

Animasyon için layout tasarımı, animasyon filminizin hikayesine dayalı olarak ortamınızı kavramsallaştırma sürecidir. Ardından, onu filminizin stilistik seçimlerine uyarlamaya devam edersiniz.

Bir layout sanatçısının birincil rolü, animasyonunuzun, yani karakterinizin ve özel efektlerin yer alacağı sahneyi ayarlamaktır. Bu nedenle layout sanatçıları, filminizin animasyon dizisini oluşturmak için gereken tüm öğeleri ayarlamaktan sorumludur ve bunu yaparken, çekimlerin sanal sahnelerde birleştirilmesinin ağır yükünün çoğunu onlar yapıyor.

Bir 3D prodüksiyon oluştururken, layout genellikle hikaye sahnelerinizi bir araya getirmenin ilk adımıdır. 3D üretimde, animasyona başlamadan önce her nesne için kaba modelleme yapmanız gerekir. Bununla birlikte, bu aşamada doku eklemenize veya donanıma başlamanıza gerek yoktur.


Modelleme

Modelleme, animasyon için varlıklarınızı üç boyutlu şekillere dönüştürür. Bunu başarmak için modelciler, tüm modellerin animasyonunuzun karakteristik görsel stiline uygun olarak tasarlandığından emin olmak için sanat yönetmenleriyle yakın çalışmalıdır.

Daha sonra teknik animatöre ve geliştiricilere iskelet çerçevesi oluşturma ve cilt geliştirme konusunda yardımcı olurlar. Bu yapıldıktan sonra, modelciler gerekli olabilecek belirli kas gerilimlerini eklemeye çok dikkat ederek yüz ifadeleri eklemeye devam ederler.

Modeliniz hazır olduğunda, animasyon ve render için gönderilmeden önce son rötuşları eklemek üzere texture ve rig sanatçılarına gönderilebilir.


Texture

Texture, birincil duyularımızdan birine dokunmak için kullanılır; dokunma. Sanatçılar, tam olarak dokunmasalar bile, izleyicilerinin dokunma duyusunu harekete geçirmeyi ve ilgisini çekmeyi çok düşünürler. Bir yüzeyin görünümünü veya verdiği hissi geliştirmek için doku sanatçıları, kırışıklıklar, kürk, pullar, ter ve çamur gibi birçok detay için çalışır.


Aydınlatma

Sanal ışıklar olmadan animasyon filmler son derece düz olurdu. Bu nedenle aydınlatma sanatçıları, hikayelerinin duygusunu desteklemek ve filmin inandırıcı görünmesini ve hissettirmesini sağlamak için ışığı kullanır.

Bu sürece dahil olan ana mekanikler, bir filmin güzelliğini ve duygusunu geliştirmek için kullanılan farklı türdeki ışık kaynaklarına dayanır. Genel olarak, aydınlatma aşağıdaki faydaların elde edilmesine yardımcı olur.
  • Görsel hikaye anlatımında ışıklandırma yoluyla bir hikayenin havasını belirlemek.
  • Şekillendirme yapıları.
  • Işık ve renkteki değişikliklerle izleyicilerin gözlerini yönlendirmek.
  • Referans görüntüleri toplama ve kullanma.
  • Başarılı bir şekilde 'aydınlatmaya' ve render iş akışını oluşturmaya yardımcı olur.


Rigging

Animasyon, her şeyi gerçek anlamda harekete geçirir. Fakat bir parçanızı canlandırmadan önce, rig denilen bir şeyle ilgilenmeniz gerekir. İskelet sistemi olarak da bilinen Rig, hikayenizdeki nesneler arasında bağlantı oluşturarak onları canlandırmayı çok daha kolay hale getirir.

Donanım aracılığıyla, modelinizin tüm bileşenlerini bir bütün olarak çalıştırarak ve hareket ettirerek, birbirine bağlı bir dizi dijital kemik kullanarak 3D karakterlerinizi temsil edebilirsiniz. Karakterinizin hareketi için kontroller kurmayı ve yönetmeyi ve bir nesnenin diğerine göre hareketleri arasında bir bağlantı oluşturmayı içerebilir. Kulağa karmaşık bir süreç gibi geliyor olabilir, çünkü öyle! 3D modellerinizin kemik yapılarını bir kez donattıktan sonra, onları canlandırmaya hazırsınız.


Animasyon

Şimdi, hareketli görünmelerini sağlamak için görüntüleri manipüle etme zamanı! Geleneksel animasyon günlerinde, görüntüler elle çizilir veya boyanırdı. Şimdi ise çoğu animasyon bilgisayar tarafından oluşturulan görüntüler veya CGI kullanılarak yapılıyor. Bu önemli adım, karakterlere hayat katarak hikayeler anlatmamıza ve duygu ve fikirleri benzersiz, kolay algılanabilen bir şekilde iletmemize olanak tanır. Bu aşamada, yaratıcıların yerçekimine meydan okumasına ve hayal güçlerini serbest bırakmasına izin verin. Çünkü animasyonda her şey mümkün hale getirilebilir.


Render

Peki render nedir dediğinizi duyar gibiyim! Render kabaca; modelleri uzman 3D yazılımlar yardımıyla kullanılabilir görüntülere dönüştür. Render yoluyla, sıralı oluşturulmuş görüntüler veya pikselli temel çerçeveler hazırlayabilirsiniz.


Seslendirme

Karakterler renderlandıktan sonra, onları konuşturmanın zamanı geldi. Karakterleri seslendirecek mükemmel insanları bulmak başlı başına bir başarıdır.


Post prodüksiyon

Film oluşturmanın son aşamasında, animasyon çalışmanızı güzelleştirmenin tüm yollarıyla ilgilenirsiniz. Bu aşama sahneleri birlikte kesmek için ham görüntüleri düzenlemeyi, ses efektleri ve dış seslerle çalışmayı veya bazı durumlarda dublajı içerir.

Genel olarak, post prodüksiyonun üç ana aşaması vardır:
  • Composting
  • Ses düzenleme
  • Video düzenleme


Compositing

Günümüz filmlerinde hemen hemen her şeyi yaratmak mümkün ve bu da kompozisyon sayesinde. Dikkatinizi ayrıntılara odaklayan saatlerce çalışma, çok fazla yaratıcılık ve güçlü bir beceri, bunları birleştirmeyi gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz malzemelerdir. Filmlerde gördüğünüz tüm görsel efektler veya VFX, bu harika tekniğin birer ürünüdür.

Bir compositing uzmanı olarak, işinize başlamadan önce alan derinliği gereksinimleri ve çekim yapmak için hangi kamera veya lenslerin kullanıldığını da bilmek zorundasınız. Ayrıca, renk düzeltme, filminizin geri kalanıyla belirli çekimlerin nasıl ayarlanacağı, kompozisyonunuzu hangi öğelerin oluşturacağı, mat bir boyamaya ihtiyacınız olup olmadığı ve herhangi bir stok görüntü olup olmayacağı gibi şeylere dikkat etmeniz gerekecek. Kompozisyonda bu nihai, gerçeğe benzer yanılsamayı yaratmak, hem canlı aksiyon hem animasyon filmleri için modern post prodüksiyonun harikalarından biridir.


Ses Düzenleme

Bir film izlerken aldığınız işitsel her şeyden bir ses editörü sorumludur. Bu işe bazen ses tasarımı denir çünkü editör esasen sıfırdan bir 'işitsel manzara' tasarlar ve yaratır. Bu da istenen efektleri oluşturmak ve sanat eserinin izleyiciyle konuşmasını sağlamak için yüzlerce farklı kaynaktan gelen sesleri seçip dengelemek için bir ses düzenleyici gerektirir.


Video Düzenleme

Video editörleri sadece sanatçılar değil, problem çözücülerdir ve çalışmalarınızı düzenlemek, incelemek ve cilalamak için saatler harcarlar. Temel olarak, başarılı bir animasyon oluşturmak için hayati olan hemen hemen her şeyi yaparlar.

Sonuç olarak, animasyon üretimi, dahil olan tüm farklı sanatçı türleri arasında bir koordinasyon gerektiren büyük bir süreçtir. Bu zorlu sürece ilişkin bu genel bakışın, her zaman sevdiğiniz filmler ve zanaatın kendisi için yepyeni bir takdir kazanmanıza olanak sağlayacağını umuyoruz.

Animasyon filmlerinde kariyer yapmak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Anima Okul 3D Animasyon Film Yapım ve diğer eğitimlere göz atın, animasyon prodüksiyon süreçlerini öğrenin!

Kaynak: Motioncue