OSCAR KAZANAN ANİMASYON FİLMLERİ

Oscar Kazanan Animasyon Filmleri

Akademi Ödülleri bilinen adıyla Oscar Ödülleri dünyanın her yanındaki filmseverleri bir araya getirip yılın en iyilerini seçiyor. Animasyon alanında Oscar Ödül'ü ancak 2002 yılında geldi ve ilk kazananı da Shrek filmi olmuştu. Yedi ödül ve 9 adaylık ile Pixar Animasyon Stüdyoları rakiplerini geride bırakarak "En İyi Animasyon Filmi" kategorisinde en başarılı kuruluş.

Listedeki animasyonların çoğu klasikleşen animasyon filmleri olsa da gözden hiçbir şey kaçmasın, izlenecek filmler listenizi genişletin istedik! En iyi animasyon filmleri listemiz sizlerle...

 

 

Snow White and the Seven Dwarfs | 1938

Snow White and the Seven Dwarfs (Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler) filmi aslında en iyi orijinal film dalında Oscar adaylığını kazanmamış olsa da Disney'e, film yapımındaki yeniliğinin takdir edilmesi için bir onur ödülü verildi. Hatta Disney, filmdeki yedi cüceyi belirtmek için normal boyutta bir heykel ve yedi minyatür Oscar aldı.

Snow White and the Seven Dwarfs filminin konusu; kötü üvey annesi tarafından tehlikeli ormana sürülen bir prenses, prensesi evlerinin bir parçası yapan yedi cüce madenci tarafından kurtarılır.

 

 

Pinokyo | 1940

Pinokyo resmi olarak Oscar kazanan ilk animasyon filmi oldu. 13. Oscar Ödülleri'nde, "When You Wish Upon a Star" bestesiyle en iyi özgün şarkı ve en iyi özgün müzik dallarında iki Oscar kazandı.

Pinokyo filminde, vicdanı olan bir cırcır böceğinin yardımıyla yaşayan bir kukla, gerçek bir çocuk olmaya layık olduğunu kanıtlamalıdır.

 

 

Dumbo | 1941

Dumbo filmi, ertesi yıl en iyi özgün müzik dalında Oscar kazandı. Aynı zamanda "Baby Mine" şarkısı ile o yıl en iyi özgün şarkı dalında da aday gösterildi ancak "Lady Be Good" filminden "The Last Time I Saw Paris" şarkısına kaybetti.

Dumbo filminde muazzam kulakları nedeniyle alay konusu olan genç bir sirk fili, tam potansiyeline ulaşması için bir fare tarafından desteklenir.

 

 

The Little Mermaid | 1990

Walt Disney Animation Studios, yirmi yıl boyunca çoğunlukla unutulabilir filmlerden sonra, eleştirmenlerin beğenisini kazanan The Little Mermaid (Küçük Deniz Kızı) filmini çıkardı. "Under the Sea" ile en iyi özgün şarkı ve en iyi özgün müzik Oscar'ını kazandı.

The Little Mermaid filminde, bir deniz kızı prenses, insan olmak ve bir prensin sevgisini kazanmak için bir pazarlık yapar.

 

 

Beauty and the Beast | 1992

Beauty and the Beast (Güzel ve Çirkin) 92 yılında Oscar rekorları kırdı! Film, altı dalda Oscar'a aday gösterildi, "Beauty and the Beast" şarkısıyla en iyi özgün müzik ve en iyi özgün şarkı ödülünü kazandı. "Be Our Guest" ve "Belle" de en iyi özgün şarkı kategorisinde aday gösterildi.

Film, aynı zamanda en iyi film adaylığıyla tarihte bunu yapan ilk animasyon filmi oldu. Aynı zamanda en iyi ses miksajı dalında da ödül aldı. 2008'deki Wall-E ile birlikte en çok Oscar adaylığı alan animasyon filmi unvanını koruyor.

Beauty and the Beast filminde, lanet yüzünden bir canavara dönüşen prens, genç bir kadının sevgisini kazanarak insanlığını yeniden kazanmak için yola çıkar.

 

 

Aladdin | 1993

Film, "A Whole New World" şarkısı ile en iyi özgün müzik ve en iyi özgün şarkı ödüllerini kazandı. "Friend Like Me" şarkısı da şarkı kategorisinde aday gösterildi.

Aladdin aynı zamanda en iyi ses ve en iyi ses efektleri düzenleme kategorilerinde de aday gösterildi.

Aladdin konusu ise; iyi kalpli bir sokak çocuğu ve güce aç bir sadrazam, en derin dileklerini gerçekleştirme gücüne sahip sihirli bir lamba için yarışır.

 

 

Lion King | 1995

Disney'in popüler filmi Lion King (Aslan Kral), en iyi müzik ve en iyi özgün şarkı dallarında Oscar kazandı. "Can You Feel the Love Tonight" ödül kazanırken "Circle of Life" ve "Hakuna Matata" şarkıları da şarkı kategorisinde aday gösterildi.

Lion King'de Aslan Prens Simba ve babası, tahta çıkmak isteyen hırçın amcası tarafından hedef alınır.

 

 

Pocahontas & Toy Story | 1996

1995 yılı animasyonlar için bir dönüm noktasıydı. Bir grup eski Disney animatörü tarafından kurulan Pixar, başyapıt olarak kabul edilen ilk uzun metrajlı filmi Toy Story'i (Oyuncak Hikayesi) yayınladı. Film, üç adaylıkta yarıştı ve yönetmen John Lasseter da özel bir başarı ödülü aldı.

Ancak sonunda geleneksel Disney filmi baskın kaldı. Pocahantas aday olduğu her iki dalda adaylığını kazandı. "Orijinal Müzikal veya Komedi Müziği" olarak değiştirilen müzik kategorisinde ve "Rüzgarın Renkleri" şarkı kategorisinde ödül aldı. Kısacası Oyuncak Hikayesi'nin daha fazla adaylığı olsa da Pocahontas iki dalda Oscar kazanmış oldu.

Pocahontas'da bir İngiliz askeri ve bir Algonquin şefinin kızı, İngiliz sömürgeciler on yedinci yüzyıl Virginia'sını işgal ettiğinde yaşadığı romantizmi ve maceralarını anlatıyor.

Toy Story ise bir kovboy oyuncağı, yeni astronot figürünün, bir oğlanın odasında en iyi oyuncak olarak onun yerini aldığında derinden tehdit edilip kıskanmasını konu alıyor.

 

 

The Prince of Egypt | 1999

1998 Oscar'ları için hem Disney'in Herkül (Hercules) filmi hem 20th Century Fox'un Anastasia'sı aday gösterildi, ancak o yıllarda Titanic'in hakimiyeti yüzünden biraz görmezden gelindi.

Ancak 1999'da The Prince of Egypt (Mısır Prensi), en iyi özgün şarkı kategorisinde "When You Believe" ile ödül kazandı. Quest for Camelot (Sihirli Kılıç: Camelot'u Arayış) filminden "The Prayer" adlı eser de bu kategoride aday gösterildi.

Ayrıca, "En İyi Özgün Müzikal veya Komedi Müziği" dalında aday olan A Bug's Life (Bir Böceğin Yaşamı) ve Mulan, birlikte aday gösterilse de ödülü Shakespeare in Love (Aşık Shakespear) filmine kaybettiler.

The Prince of Egypt filminde Mısır Prensi Musa, bir İbrani olarak kimliğini ve halkının seçilmiş kurtarıcısı olma kaderini öğrenir.

 

 

Tarzan | 2000

Phil Collins'in yönettiği Tarzan filminde "You'll Be in My Heart" en iyi özgün şarkı ödülünü kazandığında Disney bir zafere daha imza attı. Toy Story 2  (Oyuncak Hikayesi 2) de Randy Newman'ın "When She Loved Me" adlı şarkısıyla da aynı kategoride aday gösterilmişti.

Tarzan'ın konusu: goriller tarafından yetiştirilen bir adam, bir insan olduğunu keşfettiğinde gerçekten nereye ait olduğuna karar vermelidir.

 

 

Shrek | 2002

Oscar Ödülleri'nin animasyon kategorisindeki ilk kazananı, Jimmy Neutron: Boy Genius ve Pixar'ın Monsters, Inc. (Sevimli Canavarlar) filmlerini geçerek Shrek oldu. Shrek aynı zamanda en iyi uyarlama senaryo dalında da aday gösterildi.

Monsters, Inc. filmi ise "If I Don't Have You" şarkısı ile özgün şarkı ödülünü kazandı ve en iyi özgün müzik ile en iyi ses kurgusu dallarında da aday gösterildi.

Shrek filminde kaba bir lord, masal yaratıklarını huysuz bir devin bataklığına sürgün eder. Shrek ise topraklarını geri almak için bir maceraya atılır ve lord için bir prensesi kurtarması gerekir.

 

 

Spirited Away | 2003

En iyi animasyon ödülünü, Studio Ghibli'den Hayao Miyazaki'nin başyapıtı Spirited Away (Ruhların Kaçışı) aldı.

Filmin İngilizce dublajı ve gösterimi Disney tarafından denetlendi ve bununla birlikte, Lilo & Stitch ve Treasure Planet'e (Define Gezegeni) yani iki Disney filmine karşı ödül aldı. Ayrıca kategoride Ice Age (Buz Devri) ve Spirit: Stallion of the Cimarron (Özgür Ruh) da aday gösterildi.

Ruhların Kaçışı filminde, ailesinin banliyölere taşınması sırasında, 10 yaşındaki asık suratlı bir kız, tanrılar, cadılar ve ruhlar tarafından yönetilen ve insanların canavara dönüştürüldüğü bir dünyaya gider.

 

 

Finding Nemo | 2004

Finding Nemo (Kayıp Balık Nemo) Pixar'a ilk Oscar galibiyetini kazandırdı. Film, en iyi animasyon film kategorisinde Brother Bear (Ayı Kardeş) ve The Triplets of Belleville (Belleville'de Randevu) filmlerine karşı yarıştı. Nemo, ayrıca en iyi özgün senaryo, müzik ve ses kurgusu adaylıkları aldı.

Kayıp Balık Nemo filminde, oğlu yakalanıp Sydney'e götürüldükten sonra, ürkek bir palyaço balığı ile oğlunu eve getirmek için bir yolculuğa çıkan babanın hikayesine tanık oluyoruz.

 

 

The Incredibles | 2005

Disney'in Home on the Range (Kahraman İnekler) filmi Akademi tarafından tamamen göz ardı edilirken, The Incredibles (İnanılmaz Aile) en iyi animasyon ve en iyi ses kurgusu kategorilerinde ödül aldı. Film aynı zamanda en iyi özgün senaryo ve en iyi ses miksajı kategorilerinde de aday gösterildi.

En iyi animasyon filmleri kategorisinde ise Shrek 2 ve Shark Tale (Köpekbalığı Hikayesi) filmlerine karşı yarıştı.

The Incredibles: Gizli görevdeki süper kahramanlardan oluşan bir aile, sessiz banliyö hayatını yaşamaya çalışırken, dünyayı kurtarmak için harekete geçmek zorunda kalır.

 

 

Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit | 2006

Stop motion tekniği ile yapılan kil animasyonu Wallace & Gromit, Miyazaki imzalı Howl's Moving Castle ile Tim Burton imzalı Corpse Bride'a karşı en iyi animasyon ödülünü kazandı.

Filmde, Wallace ve sadık köpeği Gromit, köylerine musallat olan ve yıllık dev sebze yetiştirme yarışmasını tehdit eden bahçe sabotajının ardındaki gizemi keşfetmek için yola çıkarlar.

 

 

Happy Feet | 2007

Disney, Pixar'ı 2006 yılında 7.4 milyar dolara satın aldı ama yine de Happy Feet'e (Neşeli Ayaklar) karşı kaybetti.

Satın alım Cars (Arabalar) filminin yayınlanmasından bir ay önce gerçekleşti. Ancak Cars, Monster House (Canavar Ev) filmi ile birlikte en iyi animasyon filmine aday gösterilse de, ikisi de Warner Bros'tan Happy Feet'e kaybetti.

Neşeli Ayaklar filminde şarkı yoluyla ruh ikizlerini bulan imparator penguenlerin dünyasına şarkı söyleyemeyen bir penguen doğar. Ama şiddetli bir şekilde step dansı yapabilir!

 

 

Ratatouille | 2008

Pixar'ın Ratatouille filmi, en iyi animasyon ödülünün yanı sıra, özgün senaryo, müzik, ses kurgusu, ses miksajı kategorilerinde de aday gösterildi. En iyi animasyon kategorisinde ise Persepolis ve Surf's Up'a karşı ödül aldı.

Filmde yemek yapabilen bir fare, ünlü bir restoranda genç bir mutfak işçisiyle alışılmadık bir ittifak kurar.

 

 

Wall-E | 2009

Disney'in Bolt, Dreamworks'ün Kung Fu Panda filmlerine karşı Pixar'ın Wall-E filmi en iyi animasyon ödülünü kazandı. Film, özgün senaryo adaylığının yanı sıra ses kurgusu, ses miksajı ve şarkı kategorilerinde de aday gösterildi.

2009 yılına kadar en iyi film kategorisinde beş film yer alıyordu ve aynı yıl Wall-E ve Dark Knight filmlerinin bu kategoride yer almaması çok tartışmaya yol açtı. Böylelikle kategoride yer alan filmlerin sayısı da 10'a çıkarıldı. Daha sonra, bir algoritmaya bağlı olarak beş ila on adayın kabul edileceği şekilde değiştirildi.

Wall-E filminde uzak bir gelecekte, küçük atıklar toplayan robot, istemeden insanlığın kaderini belirleyecek bir uzay yolculuğuna çıkar.

 

 

Up | 2010

En iyi film kategorisi on adaya çıkarıldığı için Up (Yukarı Bak) filmi, bu kategoride aday gösterilen ilk Pixar filmi oldu ve Beauty and the Beast'den bu yana da ilk animasyon filmi oldu. Fakat Up, bu ödülü The Hurt Locker'a kaybetti.

En iyi animasyon ve en iyi film müziği ödüllerini kazanan Up, aynı zamanda en iyi özgün senaryo ve en iyi ses miksajı kategorilerinde de aday oldu.

Aynı yılın animasyon kategorisinde yarışan diğer filmler ise; Fantastic Mr. Fox (Yaman Tilki), Coraline (Koralin ve Gizli Dünya), The Princess and the Frog (Prenses ve Kurbağa) ve The Secret of Kells filmleriydi.

Up filminde, 78 yaşındaki Carl Fredricksen, balonlarla donatılmış evinde, yanlışlıkla genç bir kaçak yolcuyu alarak Paradise Falls'a gider.

 

 

Toy Story 3 | 2011

Pixar'ı 1990'larda müthiş bir güç haline getiren ilk iki Toy Story (Oyuncak Hikayesi) filminin devamı niteliğindeki Toy Story 3, Pixar'ın en beğenilen filmlerinden biri oldu. Film, en iyi film adaylığı ve animasyon dalında da galibiyet aldı. En iyi film kategorisinde ise The King's Speech'e (Zoraki Kral) kaybetti.

Film ayrıca "We Belong Together" şarkısı ile özgün film müziği ödülünü kazandı ve uyarlanmış senaryo ve ses kurgusu dallarında aday gösterildi.

Animasyon kategorisindeki diğer adaylar ise How to Train Your Dragon (Ejderhanı Nasıl Eğitirsin) ve The Illusionist (Sihirbaz) oldu. Disney'in, Pixar filmine daha çok benzeyen, ilk prenses filmi Tangled (Rapunzel) ise görmezden gelindi.

Toy Story 3'de Andy üniversiteye gitmeden önce oyuncaklar yanlışlıkla tavan arası yerine bir kreşe teslim edilir ve diğer oyuncakları terk edilmediklerine ve eve dönmeye ikna etmek Woody'ye düşer.

 

 

Rango | 2012

Johnny Depp'in Hawaii gömlekli bir kertenkeleyi seslendirdiği Rango, Paramount Stüdyosu'nun resmi bir animasyon bölümü bile olmamasına rağmen en iyi animasyon filmi ödülünü kazandı.

Dreamworks ayrıca, A Cat in Paris ve Chico & Rita bağımsız filmlerinin yanı sıra, Puss in Boots (Çizmeli Kedi) ve Kung Fu Panda 2 filmleriyle de aday gösterildi ve 2012 yılında başarılı oldu denebilir.

Cars 2 (Arabalar 2) filmi Pixar'ın Oscar'da aday olmayan ilk filmi oldu. Aynı zamanda Disney'in Winnie the Pooh filmi de aday gösterilmedi.

Rango, Vahşi Batı'da yeni bir şerife umutsuzca ihtiyaç duyan kanunsuz bir karakol'da, Dirt kasabasında kazara kendini bulan sıradan bir bukalemundur.

 

 

Brave | 2013

Pixar, başka adaylık almayan Brave (Cesur) filmi ile animasyon kategorisinde bir kez daha galip geldi. Animasyon kategorisindeki diğer adaylar ise Frankenweenie, ParaNorman, The Pirates! Band of Misfits (Korsanlar!) ve Disney'in Wreck-It Ralph (Oyunbozan Ralph) filmleriydi.

Brave filminde, hayatında kendi yolunu çizmeye kararlı olan Prenses Merida, krallığına kaos getiren bir geleneğe meydan okuyor. Bir dilek hakkı olan Merida, canavarca bir laneti geri almak için cesaretine ve okçuluk becerilerine güvenmelidir.

 

 

Frozen | 2014

Frozen (Karlar Ülkesi), Disney Animasyon Stüdyoları'nın Tarzan'dan (2000) bu yana animasyon filmi ödülünü kazanan ilk filmi oldu. Ayrıca "Let It Go" şarkısı ile en iyi özgün şarkı ödülünü kazandı. Pixar'ın Monsters University (Sevimli Canavarlar Üniversitesi) filmi ise Oscar'da görmezden gelindi.

Diğer animasyon filmi adayları ise The Croods (Croodlar), Despicable Me 2 (Çılgın Hırsız 2), Ernest & Celestine (İki Arkadaş) ve Hayao Miyazaki'nin The Wind Rises (Rüzgar Yükseliyor) filmleriydi.

Frozen konusu ise: yeni taç giyen Kraliçe Elsa, gücünü yanlışlıkla her şeyi buza çevirmek için kullanır ve evini de sonsuz kışa sürükler. Kardeşi Anna, bir dağ adamı, onun oyuncu ren geyiği arkadaşı ve bir kardan adamla birlikte çalışarak kardeşini ve lanetini kurtarmaya çalışır.

 

 

Big Hero 6 | 2015

Big Hero 6 (6 Süper Kahraman), aday gösterildiği tek kategori olan animasyon film ödülünü kazandı. Diğer adaylar ise The Boxtrolls (Kutu Cüceleri: Yaratıklar Aramızda), How to Train Your Dragon 2 (Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2), Song of the Sea (Denizin Şarkısı), ve The Tale of the Princess Kaguya (Prenses Kaguya Masalı) filmleriydi. Pixar ise 2014 yılında herhangi bir film yayınlamadı.

Big Hero 6 filminde, büyük robot Baymax ile bir grup arkadaşıyla bir araya gelerek yüksek teknolojili kahramanlardan oluşan bir grup oluşturan dahi Hiro Hamada arasında özel bir bağ gelişir.

 

 

Inside Out | 2016

Pixar ilk kez bir yılda iki film yayınladı. The Good Dinosaur (İyi Bir Dinozor) göz ardı edilirken, Inside Out (Ters Yüz) animasyon filmi Oscar'ını kazandı ve özgün senaryo adaylığı aldı. Yine de en iyi film için aday gösterilmedi.

Disney 2015'te hiçbir şey yayınlamadı ve animasyon kategorisindeki diğer adaylar ise Anomalisa, Boy and the World, Shaun the Sheep Movie ve When Marnie Was There (Marnie Oradayken) oldu.

Inside Out filminde genç Riley ortabatı hayatından koparılıp San Francisco'ya taşındıktan sonra, duyguları; Sevinç, Korku, Öfke, İğrenme ve Üzüntü, yeni bir şehirde, evde ve okulda en iyi nasıl gezinileceği ve davranılacağı konusunda çatışır.

 

 

Zootopia | 2017

Pixar'ın uzun zamandır beklenen, Kayıp Balık Nemo'nun devam filmi Finding Dory (Kayıp Balık Dory) 2017'de Oscar'larda görmezden gelinirken, Disney'in Zootopia filmi en iyi animasyon filmi Oscar'ını kazandı. Disney'in Moana, Kubo and The Two Strings, My Life as a Zucchini ve The Red Turtle ile birlikte aday gösterildi.

Zootopia'da antropomorfik hayvanlarla dolu bir şehirde, çaylak bir tavşan polis ve alaycı bir dolandırıcı tilki, bir komployu ortaya çıkarmak için birlikte çalışmalıdır.

 

 

Coco | 2018

Coco filmi, "Remember Me" şarkısı ile en iyi animasyon filmi kategorisinin yanı sıra en iyi şarkı ödülünü de kazandı. The Boss Baby (Patron Bebek), Loving Vincent, Ferdinand ve The Breadwinner (Pervane) filmleri de en iyi animasyon kategorisindeydi.

Coco filminde Miguel, ailesinin atalarının müzik yasağıyla karşı karşıya kalmasıyla, efsanevi bir şarkıcı olan büyük-büyük-büyükbabasını bulmak için Ölüler Diyarı'na girer.

 

 

Spider-Man: Into the Spider-Verse | 2019

Pixar, uzun zamandır beklenen Incredibles (İnanılmaz Aile) devam filmini 2018'de yayınlasa da Oscar kazananı olamadı. Oscar ödülü Spider-Man: Into the Spider-Verse (Örümcek Adam: Örümcek Evreninde) filmine gitti.

Boyutlar arası bir Örümcek Adam hikayesi, Peter Parker yerine Miles Morales'e odaklanarak franchise'a yeni bir çeşitlilik getirdi ve elle çizilmiş çizgi romanlardan ilham alan yeni bir animasyon stiline öncülük etti.

Miles Morales, evreninin Örümcek Adam'ı olur ve tüm gerçeklikler için bir tehdidi durdurmak için diğer boyutlardan beş örümcek gücüyle çalışan kişiyle birleşmelidir.

Kategorideki diğer adaylar arasında Mirai ve Isle of Dogs (Köpekler Adası) filmleri ile birlikte bir başka Disney yapımı olan Ralph Breaks the Internet (Ralph ve İnternet) yer aldı.

 

 

Toy Story 4 | 2020

İlk olarak 2014'te duyurulan, birkaç kez ertelenen ve büyük bir senaryo değişikliğiyle yeniden yazılan Toy Story 4 (Oyuncak Hikayesi 4), yaşanılan olumsuzluklara rağmen 2020 Oscar'larında en iyi animasyon filmi oldu.

Oyuncak Hikayesi 4'te "Forky" adlı yeni bir oyuncak Woody ve çeteye katıldığında, eski ve yeni arkadaşlarla birlikte bir yolculuk, dünyanın bir oyuncak için ne kadar büyük olabileceğini ortaya çıkarır.

Klaus, Missing Link (Bay Link: Kayıp Efsane), I Lost My Body (Bedenimi Kaybettim) ve How to Train Your Dragon: The Hidden World (Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 3) filmleri de en iyi animasyon kategorisinde yer aldı.

 

 

Soul | 2021

Soul 2021 yılında ödül törenlerini kasıp kavurdu! Pixar'ın ilk siyahi başrollü animasyonu 2021 yılının en iyi animasyon filmi seçildi.

Soul, Over the Moon (Bir Ay Masalı), Wolfwalkers ve A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon'a ek olarak bir başka Pixar filmi olan Onward'ı (Hadi Gidelim) geride bıraktı.

Soul filminde, New York'lu bir caz piyanisti, hayatının konserini verdikten sonra aniden kendini dünya ile öbür dünya arasındaki garip bir ülkede kapana kısılmış bulur.

 

Kaynak: Insider