MUTLAKA İZLEMENİZ GEREKEN HAYAO MİYAZAKİ FİLMLERİ

Mutlaka İzlemeniz Gereken Hayao Miyazaki Filmleri

Korona virüs önlemleri dolayısıyla evde kalacağımız bu sürede animasyon filmlerinin efsane isimlerinden Hayao Miyazaki ile tanışın! Yediden yetmişe tüm kitlelere hitap eden filmleri sizleri bambaşka büyülü dünyaların içine çekecek. İzledikten sonra etkisinden çıkamayacağınız bu anime filmleri Netflix'te bulabilirsiniz.
Miyazaki ve Studio Ghibli filmleriyle hiç tanışmadıysanız film maratonunu başlatmanın tam zamanı!

 

 

Ruhların Kaçışı

Miyazaki imzalı filmlerin belki de en popüleri Ruhların Kaçışı 2001 yılında izleyiciyle buluştu. On yaşındaki somurtkan bir kız; ailesiyle yeni bir yere taşınırken, tanrılar, cadılar ve ruhlar tarafından yönetilen ve insanların canavarlara dönüştüğü bir dünyaya girer.
Studio Ghibli filmlerinin tüm dünyaya açılmasının başarısı olarak bu film gösteriliyor. Ruhların Kaçışı 75. Oscar Ödülleri'nde En İyi Animasyon dalında da ödül kazandı.

 


 

Prenses Mononoke

13. yüzyıl Japonya'sında geçen film, ormanı koruyan hayvan tanrıları ile onu demir madenine dönüştürmek isteyen insanlar arasındaki mücadeleyi anlatıyor. İnsanlar, teknoloji ve doğa arasındaki denge, Miyazaki'nin en sevdiği temalardan biri olarak görülüyor ve 1997 yapımı bu filmde de doya doya hissediyorsunuz.

 


 

Komşum Totoro

Film, iki kız kardeşi ve annelerinin tedavi gördüğü hastaneye yakın eski bir eve taşınmasını konu alıyor. İki kardeş, Totoro ve otobüs şeklindeki dev bir kedi de dahil olmak üzere yakınlarındaki ormanın ruhlarıyla arkadaş olurlar.
Komşum Totoro sizi sıcak ve keyifli yaz günlerine götürecek. 1988 yapımı film hem en beğenilen çocuk filmlerinden biri hem çocuk olmakla ilgili harika filmlerden biri.

 


 

Yürüyen Şato

Diana Wynne Jones'un aynı adlı kitabından uyarlanan Yürüyen Şato, Sophie adında genç bir kızın büyüyle yaşlanıp yakışıklı bir büyücüye aşık olmasının hikayesini anlatıyor. 2004 yapımı film, Miyazaki'nin en savaş karşıtı filmlerinden biri olarak görülüyor.

 


 

Rüzgarlı Vadi

1984 yapımı Rüzgarlı Vadi, Miyazaki'nin yaptığı ilk savaş karşıtı film olarak görülüyor. Hikaye, neredeyse tüm dünyayı yok eden küresel bir savaştan bin yıl sonra başlıyor. Zehirli hava ve zehirli denizlerle kirlenen bir dünyada, Nausicaä adlı bir kadın kahraman, Dünya ile olan bağlarını yeniden kazanmak için halkına liderlik etmek için ayağa kalkar.
Film, Studio Ghibli kurulmadan önce yayınlanmış olmasına rağmen Ghibli filmleri arasında yerini alıyor.

 


 

Küçük Cadı Kiki

Studio Ghibli’nin en sevilen karakterlerinden biri olan Kiki, yalnızca genç izleyiciler için değil ebeveynler için de ilham verici bir rol model. Kendine güven, macera ve korkmadığınız bir dünyaya adım atma hakkında olan film, izlerken sizlere büyük bir keyif verecek.

 


 

Küçük Deniz Kızı Ponyo

Ponyo'nun, Miyazaki'nin filmlerinin çoğunun aksine gerçek bir çocuksu hissi olduğunu göreceksiniz! Ponyo denizin altında yaşayan ve insan olmak isteyen bir kız ve yolları küçük bir çocukla kesişince işler her ikisi için de çok değişir.

 


 

Rüzgar Yükseliyor

Rüzgar Yükseliyor, alışıldık Miyazaki'nin büyülü dünyasından farklı bir hikaye sunuyor. II. Dünya Savaşı'nda birçok savaş uçağının mühendisi olan Jiro Horikoshi'nin hikayesi bizlere aktarılıyor. Jiro'nun en büyük tutkusu uçaklar ancak uçakların ölüm makineleri olmasını da istemiyor.
Rüzgar Yükseliyor, Miyazaki'nin en son uzun metrajlı filmi.

 


 

Gökteki Kale

Studio Ghibli'nin ilk filmi Gökteki Kale (1986), bir grup korsan onları yakalamadan önce gökyüzünde sihirli bir kristal ve bir kale bulmaya çalışan bir oğlan ve bir kızın hikayesini anlatıyor.
Miyazaki'nin doğa ile insan yapımı teknoloji arasındaki mücadeleyi aktardığı ilk film olarak görülüyor.

 


 

Kırmızı Kanatlar

1992 yılında vizyona giren Porco Rosso; Hayao Miyazaki'nin en sevdiği temalardan biri olan uçaklar hakkında yazılmış bir Ghibli filmi.
Kırmızı Kanatlar, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonraki Büyük Buhran zamanında, güzel mavi Adriyatik Denizi'nde geçiyor. Kahramınımız bir domuz ve adı Porco Rosso (İtalyanca'da "Kızıl Domuz" anlamına geliyor) fakat aslında bir insan. Porco Rosso bir ödül avcısı ve deniz uçağında uçuyor, hava korsanlarıyla ve Donald Curtis adlı bir Amerikalı ile savaşıyor.


Bu filmler bittikten sonra diğer Studio Ghibli ve Hayao Miyazaki imzalı filmleri izlemeyi unutmayın. İyi seyirler!