HALUK DİRİKER İLE OYUN TASARIMI 101

Haluk Diriker ile Oyun Tasarımı 101
Game Designer olmak isteyenler ama birinin yol göstermesini bekleyenler burada mı? Anima Okul eğitmenlerinden Haluk Diriker eşliğinde oyun tasarım dünyasına girmeye hazır olun!

Eğitmenimiz ile Age of Conan'dan başlayan oyun tasarımcılığı serüvenini ve kısaca oyun dünyasından konuştuk. Game Design dünyasına girmek için asla geç değil! 12 Ekim'de başlayacak eğitimimize sizleri bekliyoruz.

Kendinizden biraz bahseder misiniz, oyun sektöründe çalışmaya nasıl başladınız?

Oyun sektörüne 2006 yılında Funcom'da, Age of Conan'da Yapay Zeka Tasarımcısı olarak başladım. O sıralar esasında programcı olarak çalışıyordum. Funcom ise tasarıma yatkın programcılar arıyordu. İlk etapta hem tasarım hem programcılık soruları içeren bir test gönderdiler, sonra da mülakata çağırıldım. Türkiye'de o sıralar oyun geliştiricileri pek olmadığı için, biraz heyecanlı bir süreçti. Doğrusunu söylemek gerekirse kendime güvenmek ile beraber, daha köklü endüstrisi bulunan ülkelerden gelen birilerini işe alacaklarını düşünüyordum.

Şu ana kadar çalışmaktan en mutluluk duyduğunuz proje hangisi?

Age of Conan. Sektöre ilk girdiğinizde, özellikle o devirlerde, o kadar büyük bir projede yer almak insana rüya gibi geliyor. Tabii ki projenin aksayan birçok yanı vardı her projede olduğu gibi. Fakat oyunun ilk çıktığı günün akşamında yaşadığım mutluluk o kadar yüksekti ki kariyerimde bir daha öyle bir mutluluk yaşamadım desem yanlış olmaz.

Oyun Tasarımcısı ne iş yapar?

Oyun tasarımcısı kabaca oyunun kurallarını ve bunun doğrultusunda oyuncu deneyimini tasarlayan uzmanlara denir. İlk bakışta fikir üretmeye dayalı bir uzmanlık gibi görünse de gerçekte bundan çok daha fazlasını barındırır. Oyunlar farklı dallar barındıran, karmaşık projeler olduğu için sesten görsele, sistemlerden diyaloğa her şey oyuncunun deneyimini etkiler. Bu yüzden kıdem yükseldikçe, oyun tasarımcısının hakim olması gereken konular genişler. Bana sorarsanız, bir tasarımcının kendisini kıdemli olarak görebilmesi için kendi branşından başka en azından bir branşın ne yaptığından iyi anlaması gerekir. Ben şimdiye kadar karakter animasyonlarından, network topolojilerine, oyunların her köşesinde fikir ve yön belirtmek zorunda kaldım.



Tasarımını en beğendiğiniz oyun hangisi? Neden?

En beğendiğim diye bir oyun yok aslında. Bir strateji oyunu ile, aksiyon oyununu kıyaslamak çok zor. Kendi türleri içinde sıralama yapmak bile zor, çünkü çok farklı aksiyon oyunları olabiliyor. Mesela Street Fighter ile Dark Souls serisini nasıl kıyaslayabilirsiniz? Bence ikisi de çok iyi tasarlanmış oyunlardır. Strateji konusunda ise Civilization veya Crusader Kings çok beğenirim.

Neden sorusunun cevabını verirken ortak payda bulmak daha çok daha kolay. Bence bu oyunların hepsi vaat ettikleri deneyime sadık, oldukça derin ve karmaşık ancak tutarlılığını bozmayan sistemlere ve bunları bütünleyen görsel ve işitsel içeriklere sahip oyunlar. Bütün bunları sağlamak için, hedef kitlenizi ve projenizi iyi tanıyor olmak şart.

Hangi oyun motorunu tercih ediyorsunuz? Neden?

Son zamanlarda genellikle Unreal kullanmayı tercih ediyorum. Unreal programcılık dışı branşlar için daha iyi bir deneyim sunuyor bence. Tek satır kod yazmadan, node bazlı script dili olan Blueprints kullanarak çok karmaşık oyun sistemleri yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda görsel ve ses yerleşimi, level tasarımı ve öğelerini yerleştirmek için kullanılan araçları diğer motorlara kıyasla daha gelişmiş buluyorum.

Tabii bu benim kişisel tercihim. Profesyonel çalışırken proje ve personele göre motor seçimi yapmak daha doğru oluyor. Mesela Türkiye'de daha ziyade Hyper-Casual ve Casual oyun yapıldığı için, Unity daha yaygın kullanılıyor.




Neden Anima Okul Game Design eğitimini tercih etmeliyiz?

Anima Okul'da verdiğimiz eğitim oyun tasarımının temellerini öğretirken, aynı zamanda en yaygın kullanılan iki motoru, Unreal ve Unity'yi tanıtıyor. Amacımız, uygulamalı bir şekilde farklı tür ve platformlarda nasıl oyun tasarlanıp, üretilebileceğini göstermek. Dolayısı ister PC stratejisi, ister Hyper Casual olsun, nasıl oyun tasarlayabileceğiniz ile ilgileniyorsanız, size gerekli temelleri sağlayabilecek bir eğitim veriyoruz.

Oyun sektörüne girmek isteyenlere tavsiyeleriniz neler?

Kendilerine portfolyo hazırlamaları, yapabilecekleri en önemli atılım. Görsel sanatlarla uğraşanlar buna daha aşinadır, ancak programcılar ve oyun tasarımcıları demo projeler yaparak kendilerine portfolyo oluşturabilirler.