TAKİPÇİLERİMİZ KARAKTER ANİMASYONU İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİ SEZGİN ÖZTÜRK'E SORDU

Takipçilerimiz Karakter Animasyonu ile İlgili Merak Ettiklerini Sezgin Öztürk'e Sordu

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1983 doğumluyum. Eskişehir Güzel Sanatlar Lisesi’ni bitirdikten sonra, Anadolu Üniversitesi Çizgi Film Animasyon Bölümü’nü kazandım. Üniversite dönemimde birçok alanla uğraştım. Animasyon yapmayı daha fazla sevdiğim için 3D Animatör olarak sektöre girdim.


Sizi bu yöne çeken ne oldu?

90’lı yıllarda doktor olan bir komşumuz vardı. Doktor olmasına rağmen iyi çizim yapan ve 3D programlarla uğraşan birisiydi. İlk defa onun sayesinde 3D ile tanıştım. Zaman ilerledikçe bu alana yönelmek için okullar belirleyip profesyonelleştim.

 

Sektör hakkında ne düşünüyorsunuz?

3D’nin kullanım alanı her geçen gün yaygınlaşıyor. Bu alana yönelen öğrencilerin film, reklam dizi, oyun gibi alanlarda çalışma fırsatı olabiliyor. Hatta stock siteler için çalışıp evden para kazanan birçok öğrencimiz de mevcut. Özellikle son üç senedir, YouTube’a animasyon yapan firmaların sayısı arttı. Bu alana yönelenler için iyi bir fırsat oldu.

 

Sizce iyi bir animatör olmak için ne gibi kişilik özellikleri gerekiyor?

İyi bir animatör olmak için gözlemlemeyi sevmek, disiplinli olmak, yaptığın işi her zaman daha yüksek bir seviyeye çıkarmayı istemek gerekiyor.

 

Karakter animasyonu seçmek isteyenler hangi bölümü okumalı?

Altı senelik öğrenci profilimize baktığınızda çok farklı alanlardan mezun olup kursumuza gelen ve animatörlük kariyerine start veren kişi görebilirsiniz. Üniversite okumak elbette önemli. Üniversite süresini değerlendirip kendinizi bilinçli bir şekilde geliştirmek daha da önemli diyebiliriz.

 

Karakter saçları için nHair, karakter kıyafeti için nCloth mu kullanıyorsunuz?

Saç, kıl, tüy için Xgen çok güzel çözüm üretiyor. Fakat daha ileri seviye bir şey üzerine çalışmak istiyorsanız Houdini’yi kullanabilirsiniz. Kıyafet ve Nsimülasyonları için nCloth kullanılabilinir.

Bir karakter render işlemine geldiğinde kaç aşamadan geçer?

Bir film pipeline’ında çok fazla aşamalar var. Kabaca bir sıraya sokarsak; hikaye - storyboard - animatik - layout - görsel geliştirme (karakter tasarım model,mekan tasarımları) - riganimasyon - render - compositing diyebiliriz. Eğer bir proje yapacaksanız, bu aşamaları düzgün bir şekilde uygulamalısınız.

 

Sıfırdan başlayanlar bu alanda başarılı olabilir mi?

Kesinlikte temiz bir sayfayla başlamak çok büyük bir avantaj sağlıyor. Mezun öğrencilerimize baktığımızda sıfırdan başlayanların daha hızlı geliştiğini gördük.


Örnek aldığınız animatörler kimler?

Örnek aldığım birçok animatör var. Glen Kean, Milt Kahl, Sergio Pablos, Carlos Baena gibi animatörlerin işlerine sürekli bakarım.


İnsanlar bu alana yönelmeli mi? Önerileriniz nelerdir?

Kesinlikle yönelmeli. Özellikle sektörde kalifiyeli çalışan ihtiyacı var. Son iki senedir tecrübeli arkadaşların çoğu yurt dışına açıldı diyebiliriz. Eğer yaptığınız alanda iyiyseniz, her zaman mutlu olursunuz. Freelance çalışma imkanı size özgür bir çalışma alanı sunuyor. Sadece yurt dışına freelance çalışan kişilerin sayısı bile her geçen gün artıyor diyebilirim.