FOTOREALİSTİK 3D RENDER ALIMININ PÜF NOKTALARI

Fotorealistik  3D Render Alımının Püf Noktaları

Render sanatının derinliklerine inmeye, fotogerçekçi render alımının inceliklerini öğrenmeye ne dersiniz? Fotogerçekçi 3D render alımının püf noktalarını sizler için bir araya getirdik…

İyi Bir Referans Materyali ile Başlayın

Eğer gerçek hayatta örneği olan bir şeyin modellemesini yapıyorsanız, modellediğiniz nesneye, canlıya ait mümkün oldukça fazla referans materyali toplamanız yapabileceğiniz en mantıklı şey olacaktır. Modellediğiniz nesne ya da canlının yukarıdan, yandan ve önden görüntülerini toplayıp bunlar üzerinden çalışmak, modelinizin her açıdan daha kusursuz hale gelmesine ve modelinizin proporsiyonunu daha iyi vermenize yardımcı olacaktır.

Gerçek Dünyaya Göre Ölçülendirin

Fotogerçekçi bir render için sahne ünitelerini ölçü olarak doğru bir şekilde ayarlamak ve çalışmanızı gerçek dünya ölçeğinde modellemeniz önem taşıyor. Bunu yaparak aynı zamanda sahne aydınlatmasının gerçek hayatta olduğu gibi görünmesini mümkün kılabilirsiniz. Modelinizi gerçek dünyaya göre boyutlandırmak, kumaş ya da sıvı gibi ana sahne ünitelerinin üzerine inşa edilen herhangi bir dinamiği yerleştirmede de size kolaylık sağlayacaktır.

Ufuk Çizgisine Önem Gösterin

Fotogerçekçi render almak istiyorsak, görüntülerimizde basit ve dümdüz bir ufuk çizgisi kullanmaktan kaçınmalıyız. Çünkü bu tarz bir görüntü direkt olarak “doğal olmayan” bir sahne izlenimi yaratmaktadır. Ufuk çizgisi ön ayarlarını kullanarak çok daha gerçekçi bir görüntü oluşturabilirsiniz.

 

Ağları (Mesh) Mümkün Oldukça Temiz Tutun

Ağları temiz ve nispeten düşük poli tutmak her zaman işinize yarayacaktır. Bu uygulama başarısı kanıtlanmış bir renderleme tekniği olup, sahne boyutunu daha düşük tutmanıza yardımcı olacak, kompleks modeller üzerinde çalışmanızı kolaylaştıracaktır.

 

Sert Kenarları Yumuşatın

Gerçek dünyadaki objelerin çok azında sert kenarlar bulunur. Bu nedenle sert köşeleri yumuşatarak modellerinize çok daha gerçekçi bir görüntü verebilirsiniz. Yumuşak köşeler kullanmak, modelinizi ışıklandırdığınızda köşelerin görsel olarak daha güzel bir şekilde aydınlanmasını sağlayacaktır. Fakat üzerinde çalışılan modeller kompleks modeller ise, köşelere pah vermek sizi biraz yorabilir.

Mümkün Oldukça Boolean’dan Uzak Durun

Organik olmayan şekillerin 3D modellemesi söz konusu olunca, delikleri ellerinizi kullanarak teker teker yapmak yerine, Boolean deliklerinden yararlanmak kolayınıza gelebilir. Düşük çözünürlü render alma süreçlerinde belki bu strateji size zaman kazandırabilir fakat yüksek çözünürlü render alma süreçlerinde Boolean’a başvurmak, tahmin etmesi zor sonuçlara yol açabilir.

Yüksek kaliteli renderin avantajları yatsınamayacağı gibi, ağlar (mesh) düzensiz olduğunda, ışıklar modelde doğru şekilde kırılamaz ve yansıtılamaz. Modeldeki kırılmaları ve yansımaları değiştirebileceğinden Boolean'dan mümkün mertebe kaçınmak fayda getirecektir. Düz bir yüzeyde delikler açmak için, ağı düzenlenebilir bir poli haline dönüştürmeniz ve “vertex seçimi” seçeneğini kullanarak belirli bir köşeye pah vermeniz gerekecektir.

 

En Küçük Ayrıntıya Bile Önem Verin

3D modellemede en küçük detaylar bile tüm algıyı değiştirmeye yetmekte. Belki kısa yollara başvurmak ya da açıkça ve kolayca görünmeyen küçük ayrıntılara önem vermemek işimize gelebilir. Fakat izleyicileri renderin gerçek olup olmadığına inandıran şey, bu küçük ayrıntıların ta kendisidir.

Gelişmiş Dokular Kullanın

Daha gerçekçi bir görüntü elde edebilmek için yüksek kaliteli dokular oluşturmak ya da var olan gelişmiş dokuları kullanmak mantıklı bir seçim olacaktır.

İhtiyaç Halinde “Vray Override Material” Kullanmaktan Çekinmeyin

Bir ürün stüdyoda renderden geçtiğinde, bazen arka planın rengi görüntülere daha baskın çıkabilir. Bu da 3D render ve görselleştirme süreçlerindeki yansıma, gölge renkleri, ışığın kırılması gibi unsurları etkileyebilir. Belki bu bazı durumlarda sorun yaratmayabilir ama yarattığı durumlar da olacaktır. Böyle durumlarda VrayOverrideMtl kullanımı oldukça işe yaramaktadır.

Doğrusal İş Akışı Ekleyin

Renderınızın sonuçlarını daha gerçekçi hale getirmek için 32 bit doğrusal iş akışı kullanın. Jpg, .tga ve .bmp dosyaları gibi 8 bitlik görüntüler kaydedildiklerinde gama kodlu olurlar. Bu da monitörde düzgün görünmelerine neden olur. Fakat görünen imaj gerçek olan görüntü değil, bir göz yanılgısıdır. Bu imajlar normalde monitörde göründüğünden çok daha karanlıktır.  Görüntüyü daha aydınlık yapmak için daha fazla ve daha yoğun ışık eklemeniz gerekmektedir ki bu da zaman kaybı ve render sürecinin uzaması anlamına gelir.

Doğrusal bir iş akışı kullanırken, sahneyi aydınlatmak için gerçek dünya ayarlarını kullanabilirsiniz. Böylelikle görüntülerin gerçekçi görünmesi için aydınlatma hilelerine gerek kalmayacak, kontrast oluşturan render ve fazla patlayan ışıklarla uğraşmanız gerekmeyecektir.

Üç Noktalı Aydınlatmayı Tercih Edin

Stüdyoda bir ürünü aydınlatırken üç noktalı aydınlatmanın ideal bir kurulum olduğu bilinmekte. Bu ayar bir anahtar ışığı, bir dolgu ışığı ve bir arka ışıktan oluşur. Anahtar ışık öncelikli ışık kaynağı olarak, ürünü aydınlatır ve çekimin görüntüsünü büyük oranda etkiler. Dolgu ışığı ise buna zıt olarak, daha düşük bir yoğunluk taşır. Bu ışık sayesinde anahtar ışık tarafından oluşan gölgeler ortadan kaldırılır. Arka ışık ise üç boyutlu bir görünüm için ürünün arkasına konulur ve objeyi arka fondan ayırır.

 

V-Ray Ayarlarından Yararlanın

Yeni kullanıcılar için V-ray ayarlarına adapte olmak biraz zor olabilir. Fakat deneyimli profesyoneller bu ayarlarla çalışmada hiç zorluk çekmeyecektir. Elbette herhangi bir ayarı “doğru” veya “yanlış” olarak tanımlamamız pek de mümkün değil. Bir ayarın doğruluğu ya da yanlışlığı, aydınlatılacak sahneye ve istenen görünüme bağlıdır. Ancak bazı ayarlar kullanıcıların VRay'ı daha gerçekçi hale getirmeye başlamasına yardımcı olacaktır.

VRayLight Kullanarak Gölge Ayarlarını Kontrol Altına Alın

Keskin gölgeler oluşturmak için VRaySun ya da yön ışıkları kullanmanız önerilmez. Keskin gölgeler için VRayLight kullanmanız yeterli olacak, daha yüksek bir yoğunluk elde etmek için kolaylıkla ışığın derecesi ile oynamanıza olanak sağlayacaktır.

VRayLight kullanarak gölge uygulandığınızda gölgelerinizin keskinliği ve yumuşaklığı üzerinde daha çok kontrol sahibi olmak mümkün olacaktır. Az ışık yoğunluğu daha çok olacağından daha sert bir gölge, çok ışık ise yoğunluğu daha az olacağından daha yumuşak bir gölge oluşturmanızı sağlayacaktır.

 

Kaynak: Arch Daily