BOCCİONİ’NİN KAYIP HEYKELLERİ YENİDEN YAPILDI VE 3D BASKILARI ALINIP SERGİLENDİ!

Boccioni’nin Kayıp Heykelleri Yeniden Yapıldı ve 3D Baskıları Alınıp Sergilendi!

Umberto Bocciani (1882-1916) etkili bir İtalyan ressam ve heykeltraştı. Fütürizm hareketinin devrimci estetiğinin temel figürlerinden biri olarak şekillendirilmesine yardımcı oldu. Reggio Calabria'da doğdu ve sanat eğitimi tamamladıktan sonra Milano'ya yerleşti. 1910'un başlarında, bir önceki yıl Manifesto del Futurismo'yu (Fütürizm Manifestosu) yayınlamış olan F. T. Marinetti ile tanıştı. Boccioni, modernliği yücelten ve insanlığın doğa üzerindeki teknolojik ve endüstriyel zaferini vurgulayan yeni sanatsal hareketin ana kuramcısı oldu. Daha önce deneyimi olmamasına rağmen, 1912'de Paris'teki çeşitli stüdyoları ziyaret ettikten sonra heykeltıraş olmaya karar verdi. Kısa bir süre içinde, ikonik eserlerinden “Uzayda Benzersiz Süreklilik Biçimleri” de dahil olan 10-15 büyük eser (heykel) yapmıştı. 

Bu çalışmadan önce Boccioni’nin yaptığı benzer üç “çarpıcı” figür heykeli:

  • İnsan Dinamizminin Sentezi 
  • Hızlanan Kaslar
  • Hareket Halindeki Kasların Spiral Genişlemesi

Tüm bu çalışmaları ile heykellerine, hareketin (çevredeki mimari unsurların entegrasyonu, hatta algılanan havanın etkisi) “sentetik bir süreklilik” yakalama sorununu çözmeye çalışır. İlk heykeli olan İnsan Dinamizmi Sentezi, daha sonraki heykellerinden kademeli olarak eksilttiği bir karmaşıklığa sahiptir. İkinci heykeli Hızlanan Kaslar'da artık saç, meme ucu ve göbek yok. Sol kol uzunluğu azaltılmış ve mimari elemanlar bir ev/kafa ve göğüsten çıkıntı yapan bir omurga ile sınırlı. Bir sonraki heykelinde, Hareket Halindeki Kasların Spiral Genişlemesi, kolları daha da azaltır ve sadece mimari yapıların ilkelerini korur. Son olarak, Uzayda Benzersiz Süreklilik Biçimleri heykelinde Boccioni, adım adım hareketin sadeliğini mükemmelleştirir.

Boccioni, eserlerinin takdir gördüğünü hiç görmedi. Bu heykelleri yarattıktan sadece üç yıl sonra askeri eğitim tatbikatı sırasında atından düşüp öldü. Daha trajik olan ise, 1927'de üç çarpıcı heykel Boccioni'nin ölümünden sonra onları saklayan sanatçı tarafından yok edildi. 

Uzayda Benzersiz Süreklilik Biçimleri heykeli daha önce satıldığı için kurtarılabildi. Bu eser daha sonra bronza döküldü ve bunlardan biri 2019 yılı sonunda New York'taki Christie'nin müzayede evinde satıldı. Eserin 4,5 milyon dolar getireceği tahmin ediliyordu, ancak inanılmaz bir şekilde 16 milyon dolara satıldı. Bu da Boccioni’nin eserlerinin bugün ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor.

Dijital Heykeltraş ve İllüstratör Anders Raden, projeye Hızlanan Kaslar heykelini yapmaya karar verdiğinde dahil olmuş. Raden, uzun senelerce Zbrush kullanma deneyimine sahip bir sanatçı ve çalışmaları anatomik kesitlerden tutun dinazorlara ve deniz canavarlarına kadar çeşitleniyor. Boccioni’ye hayran olduğu için Hızlanan Kaslar heykelini Zbrush programında modelliyor ve Twitter hesabından yayınlıyor. Raden’den önce başka bir dijital sanatçı Matt Smith Hareket Halindeki Kasların Spiral Genleşmesi eseri için bir çalışma yapmış. Matt Smith, Ander Raden’in paylaşımını görünce Anders ile iletişime geçer. Bu şekilde, çarpıcı heykelleri yeniden inşa etmek için işbirliği yapmaya karar verirler. 

Boccioni’nin “Uzaydaki Benzersiz Süreklilik Biçimlerine” doğru bir tür evrimsel gelişim gösteren heykellerinin yeniden alçı uyarlamalarını yapmanın ilginç olacağını düşünürler. Sanat galerisinde bu çalışmaların sergilenmesi deneyimlemeye karar verirler.

Matt Smith Estorick Müzesi ile bir araya gelip ilgilenmek isteyip istemediklerini araştırmak için Londra'ya gider. Müze de Boccioni - Kayıp Heykeller Rekreasyon sergisi açılması için sanatçılara bir tarih verir.  Eserlerin orijinal fotoğrafları bulurlar ve bu çok zorlu bir süreç olur. Heykellerin 30 kadar fotoğrafının çoğu İtalya'daki özel koleksiyonlarda ve bazıları belirsiz sergi kataloglarında sadece bir veya iki kez yayınlanmıştır.

Sanatçı Ander Raden Zbrush deneyimini şöyle anlatıyor:

“Elde edilen fotoğrafları, Zbrush “Image Plane” ekranına referans olarak ekledim. Bu şekilde referans görüntüler hızlı bir şekilde kayıp yönlendirilebilir bu da modelleme işlemi sırasında farklı açılardan karmaşık ayrıntıları karşılaştırmak için çok önemlidir. Zbrush’ın model saydamlığı değiştirebilme özelliği ile, fotoğrafların hatlarının izlemesini kolayca kullandım.  En sık kullandığım fırçalar DamStandard; Move Topological; Polish ve Inflate oldu. Sculptris Pro modu, çokgenlerin birlikte çok gerildiği veya ezildiği topolojiyi geri yüklemek için gerçek bir hayat kurtarıcıydı. Complex mesh detayları, örneğin İnsan Dinamizminin Sentezi üzerindeki saç, fotoğraftaki saç bölümünden bir alfa yapılarak model üzerine yansıtılmıştır. Matt ve benim aramda farklı anatomik problemlerin nasıl çözüleceğini tartıştığımız çok şey vardı. Son olarak, heykellerin boyutlarını düzeltmek için 3D Print Hub eklentisi kullanıldı ve .stl dosyaları olarak dışa aktarıldı.

Modelleri İngiltere’de 3D Yazıcı firması PLA baskı ve Polistiren teknikleri kullanarak bastı. Bu olağanüstü heykeller, 1927’den beri ilk kez gerçek boyutlarında sergilendi.

Kaynak: Artwatch, Pixologic, Zbrush Central