ANİMASYON OKULU SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Animasyon Okulu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Filmlerden reklamlara, son derece başarılı ve etkileyici birçok animasyon çalışması izlediniz. Yıllarca bu çalışmaları görerek, iç geçirip hayaller kurdunuz. Ardından kendi kendinize “Ben neden bu alana yönelmiyorum? Neden kendi animasyon çalışmalarımı yaratmıyorum?” diye sordunuz. İşte o anda 2D veya 3D animasyon alanında eğitim almaya karar verdiniz!

Buraya kadar her şey çok heyecan verici ve keyifli, değil mi? Peki ya eğitiminizi alacağınız okulu ya da kurumu belirlemek? Birçok kişi için işin bu süreç stres verici olabiliyor. Oysa bazı noktalara dikkat ederek, bu süreci çok daha pratik ve keyifli bir hale getirmeniz mümkün…

Gelin, hayallerinizi gerçeğe dönüştürmenin ilk adımı olan animasyon okulu seçme sürecinde dikkat etmeniz gereken noktalara hep beraber göz atalım…

Sektörde Deneyim Sahibi Eğitmenler

Herhangi bir konuda eğitim almaya karar verip kurs ve okulları araştırmaya başladığımızda, dikkat ettiğimiz ilk şey eğitmenler oluyor. Söz konusu animasyon ve görsel efektler olunca da bu durum değişmiyor. Animasyon okulu ya da kursu seçerken eğitmenleri sektörde deneyimli kişilerden oluşan alternatiflere yönelmeniz uzun vadede avantaj sağlamanız açısından önem taşıyor.

Bilgilerini sektörde hiç kullanmamış, pratiğini gerçek işlerde hiç uygulamamış olan eğitmenlerden alınan dersler çoğu zaman yalnızca teknik düzeyde kalmanıza yol açıyor. Oysa sektörde pişen, önemli işlerde aktif olarak görev alan eğitmenlerin deneyimlerden yararlanmak, hem tekniğinizi geliştirmenize hem sektör konusunda önemli püf noktaları edinmenize yardımcı oluyor.

Sektöre girmek isteyenlerin portfolyosunda olması gerekenler, sektörde ilgi çekebilecek işler, yaratıcı bir grupta çalışmanın incelikleri ve daha fazlasını tam anlamıyla öğrenmek için profesyonel eğitmenleri tercih etmeniz büyük fayda sağlayacaktır. Elbette sektörde deneyimli eğitmenlerden ders almanın bir diğer faydası da eğitmenin sahip olduğu kişisel bağlantılar olacaktır. Sektörde aktif olarak çalışan eğitmenler, başarılı öğrencilerini çoğu zaman sektördeki bağlantılarına tavsiye ettiğinden, bu da sizin referans yoluyla kolaylıkla profesyonel çalışmalara ve yaratıcı gruplara dahil olmanızı mümkün kılacaktır.

Portfolyo Oluşturmanıza Yardımcı Olacak Proje ve Ödevler

Hayalinizdeki sektöre adım atmak ve bunu eğitimli bir şekilde gerçekleştirebilmek elbette önemli… Fakat söz konusu animasyon gibi geçmiş işlerin özgeçmiş yerine sayıldığı bir sektör olunca, eğitimden daha fazlası gerekiyor. Tam bu noktada devreye, kreatif işlerde çalışan ya da çalışmayı düşünenlerin en büyük hazinesi olan “portfolyo” giriyor.

Bu bağlamda düşündüğümüzde, alacağınız eğitimden en büyük beklentinizin “sağlam bir portfolyo oluşturmak” olması şaşırtıcı olmayacaktır. Seçeceğiniz animasyon eğitimini ya da okulunu belirlerken; proje, etüt saati ve ödevleriyle sizi pratik yapmaya zorlayacak ve şevk edecek bir seçenekte karar kılmanız sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Uzman eğitmenlerin rehberliğinde eğitim boyunca yapacağınız çalışmalar, henüz daha eğitim aşamasındayken sektöre giriş biletinizi almanıza yardımcı olacak, aynı zamanda da tekniğinizi pratiğe döküp eğitiminizden maksimum faydayı elde etmenizi sağlayacaktır.

Bağlantılı Animasyon Ajansları

Eğitimin bir sonraki ayağı sektöre giriş ve profesyonel yaşam olduğuna göre, eğitim alacağınız kurumun ya da okulun size bu zorlu yolculukta yardımcı olmasını, bağlantıları ile sizi diğerlerinden bir adım daha ileri götürmesini istemeniz gayet normal.

Bu açıdan bakıldığında eğitmenlerinin sektördeki önemli stüdyolarla bağlantılı olduğu, doğrudan önemli animasyon stüdyolarının iş birliği ve desteği ile doğan ya da öğrencilerini doğrudan profesyonel çalışmalara yönlendiren eğitim kurumlarını seçmeniz size artı sağlayacaktır. Eğitiminiz süresince kendinizi gösterecek çalışmalar yaptığınız takdirde, bağlantılı ajans ve stüdyolara okulunuz tarafından önerilmeniz fazlasıyla olası olacaktır.

Dahil Olunabilecek Profesyonel Projeler

Daha önce sıralanan maddelerle bağlantılı olarak, animasyon kursu ya da okulu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer nokta da kursun / okulun öğrencilerini dahil ettiği projeler olmakta. Eğitim sırasında ya da mezun olduktan sonra öğrencilerini in house ya da freelance profesyonel işlere dahil eden okulları seçmeniz her zaman size avantaj sağlayacaktır.

Peki, bir okul ya da kursun size bu fırsatı sağlayıp sağlamadığını nereden öğrenebilirsiniz? Elbette öğrenci ve mezun yorumlarından. Araştırmanızı yaparken testimonial kısmına bakmak hem eğitimler hem okulun atmosferi konusunda daha iyi fikir sahibi olmanız açısından size yardımcı olurken, eğitim kurumlarının sitesinde ya da sosyal medya hesaplarında paylaşılan örnek öğrenci çalışmaları da eğitimin katılımcıların yeteneğini geliştirmedeki rolünü anlamanız açısından önemli bir kaynak oluşturacaktır.

Yurt Dışında Eğitim İmkanı

Yurt dışı eğitimlerinin dil öğrenmede ve var olan dili geliştirmede oldukça etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Yabancı bir ülkede eğitim almanın önemli artılarından birini de başka kültürleri öğrenmek ve elde edilen bu kültürlerarası verileri hayatımızda ya da yaptığımız işte kullanmak oluşturuyor. Özellikle yaratıma dayalı işlerde çalışan kişiler için bu kazanım büyük avantaj sağlıyor.

Şayet sağlam bir animasyon eğitimi ardından rotanızı yurt dışına çevirmek istiyorsanız, tercih edeceğiniz okulun yabancı okullarla ilişkilerinin olup olmadığını önceden araştırmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Yurt dışı ortakları bulunan ve yabancı okullara başvuruda gerekli portfolyoyu oluşturmanıza yardımcı olacak okulları ya da kurumları tercih ederek, bu hayalinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

Online Eğitim Olanağı

Diyelim ki bir animasyon okulu yukarda bahsettiğimiz tüm maddeleri karşılıyor. Fakat bir sorun var; hayalinizdeki okul lokasyon olarak ulaşamayacağınız kadar uzakta. Özellikle küçük şehirlerde yaşayanlar ya da prestijli animasyon okullarıyla aynı şehirde ikamet etmeyenler için bu sorun oldukça büyük bir handikap. Gözünüze kestirdiğiniz, hayalini kurduğunuz animasyon eğitimine kavuşmak için her hafta birkaç defa başka bir şehre gitmeyi göze alıyorsanız, tabii ki sorun yok ama birçok kişi için bu imkansız.

Bu sorunsalın elbette bir çözümü var; belirlediğiniz okullar arasından online eğitim verenleri tercih etmek. Online eğitim veren bir okulda karar kılarak hayalinizdeki eğitimin avuçlarınızdan kaymasına engel olabilir, çevrim içi eğitimin zaman ve mekan sınırlarını ortadan kaldıran yapısı ile düşlediğiniz eğitimi evinizin konforunda deneyimleyebilirsiniz.