3D MODELLEME NEDİR VE NERELERDE KULLANILIR?

3D Modelleme Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
Modelleme en iyi Anima Okul'da öğrenilir diye eklememize hala gerek var mı? 3D Modelleme Render, Zbrush ile 3D Modelleme, Autodesk ile 3D Modelleme ve çok daha fazlası Anima Okul'da! O sırada "3D Modelleme Nedir ve Nerelerde Kullanılır" sorusuna cevap vermek adına sizin için derlediğimiz blog yazımızı okuyabilirsiniz!

3D Modelleme Nedir?

3 boyutlu modelleme, 3 boyutlu bir nesnenin veya şeklin matematiksel bir temsilini oluşturmak için yazılım kullanma sürecidir. Oluşturulan nesneye bir 3D model denir ve bu 3 boyutlu modeller çeşitli endüstrilerde kullanılır.

Film, televizyon, video oyunları, mimari, inşaat, ürün geliştirme, bilim ve tıp sektörlerinde grafik tasarımları görselleştirmek, simüle etmek ve işlemek için 3D modeller kullanılır. Fantastik ve yaratıcı yaratıklar ve yapılarla dolu filmlerde, animasyonlarda ve video oyunlarında 3D modellemenin sonuçlarını görebilirsiniz.

3D modelleme, bir sanatçının poligonal yüzeyler oluşturmasına ve deforme etmesine izin veren özel 3D üretim yazılımı ile manuel olarak veya gerçek dünyadaki nesneleri dijital olarak temsil etmek için kullanılan bir dizi veri noktasına tarayarak elde edilir.

3D Modelleme Nasıl Kullanılır?

3D modelleme, mühendislik, mimari, eğlence, film, özel efektler, oyun geliştirme ve ticari reklamcılık dahil olmak üzere çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

3D teknolojisinin popüler bir örneği, büyük hareketli görüntülerde kullanılmasıdır. James Cameron'ın 2009 yapımı Avatar filmindeki manzarayı bir düşünün. Film, filmin gezegeni Pandora'yı yaratmak için birçok 3D modelleme kavramını kullandığında, 3D endüstrisinin dönüştürülmesine yardımcı oldu.

3D Modelleme Öğrenmek Zor mu?

3D modelleme eğlenceli ama zordur. Birçok grafik sanat alanının aksine, önemli bir öğrenme eğrisine sahiptir ve karmaşık yazılımlar oluşturmayı içerir. Fakat üzerine düşüldüğü ve çalışıldığı takdirde hiçbir şey zor değildir!


Hangi 3D Modelleme Yazılımları Kullanılıyor?

3D modelleme yazılımı, temel karakter veya nesne modellerini tasarlamanıza olanak tanır. Tam özellikli programlar, tasarımlarınızı gerçekçi ayrıntılarla detaylandırmak için ihtiyacınız olan araçları sağlar. Piyasada birçok 3D modelleme yazılım programı bulunmaktadır. En çok tercih edilen programlar şu şekildedir:


AutoCAD: AutoCAD, popüler olmadan çok önce 3D yapıyordu. Bu profesyonel ticari yazılım 1982'de piyasaya sürüldü ve birçok tasarımcı tarafından altın standart olarak kabul edildi. Genel anlamda mimarlık sektöründe kullanılıyor. Windows ve macOS işletim sistemleri için kullanılabilir.

Autodesk Maya: Maya yazılımı, genişletilebilir bir üretim platformunda 3D modelleme, animasyon, simülasyon ve görüntüleme araçları sunar. Daha çok mimari alanda kullanılır.

ZBrush: Pixologic'ten ZBrush, kil şekillendirme tekniklerini profesyonel düzeydeki yazılımına dahil eder. ZBrush çalışmaları aynı zamanda dijital heykeltraşçılık olarak da geçer.

Autodesk'ten 3DS Max: Video oyunu geliştiricileri ve görsel efekt sanatçıları arasında popülerdir. Yazılım, animasyon ve mühendislikle alanlarında bu özellikler yetkin olmak için kapsamlı eğitim gerektirir. 3DS Max, Windows ile çalışır.

SketchUp: SketchUp, 3D modelleme konusunda biraz deneyimi olan tasarımcılar için bir 3D programdır. Mimari yapılarda uzmanlaşmıştır ve sıklıkla mimari, iç tasarım, şehir planlaması, mühendislik ve inşaat görselleştirmek için kullanılır. Windows ve macOS işletim sistemleri için kullanılabilir.

Blender: Blender, animasyon filmler, görsel efektler, sanat, etkileşimli uygulamalar ve video oyunları oluşturmaya uygun ücretsiz açık kaynaklı 3D modelleme yazılımıdır. Windows, macOS ve Linux işletim sistemlerinde çalışır.

Kaynak: Lifewire | Autodesk